tisdag, maj 01, 2007

Per Schlingmann gör det igen (minns årets arbetare)

I dagens Expressen hyllar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann första maj. Och först blev jag glad när jag läste om det. För visst är det välkommet att fler vill vara med och protestera mot orättvisor en dag som denna. Och visst finns det saker att protestera mot – samtidigt som 200 av Sveriges rikaste får skattesänkningar på över en miljon kronor var om året efter den borttagna förmögenhetskatten, tas kostnader för SL-kort bort ur socialbidragsnormen så att de som har det allra tuffast inte ens ska ha råd att åka tunnelbana. Ett mått av omprövning och självkritik från den moderata partisekreteraren hade därför varit både välkommet och önskvärt.

Men sedan läser jag artikeln. Och hittar ingen omprövning, och ännu mindre självkritik. Tvärtom framhärdar Schlingmann i den bluff som allt färre går på; att moderaterna faktiskt är det nya arbetarpartiet. Och beviset för detta tycks vara att man tagit över makten i ett konjunkturläge där sysselsättningen går upp. Så i ett läge där allt fler underkänner regeringens politik går moderate partisekreteraren ut och slår sig skrytsamt för bröstet.

Men Schlingmann är naturligtvis välkommen att protestera. Kanske tillsammans med partikamraterna i Täby, som ska visa sitt stöd för vår fina alliansregering (och tacka för pengarna som trillar över deras huvuden, får man tänka.) Men artikeln i Expressen bidrar nog mest till den jippofiering av ”det nya arbetarpartiet” partisekreteraren börjar göra till sitt signum (minns ”årets arbetare”, fortfarande 2000-talets mest korkade politiska utspel.) Och skulle det vara allvar med snacket om ett nytt arbetarparti så vore det också klädsamt att ändra på den arbetafrientliga politik det moderata regeringspartiet faktiskt för.

Själv ska jag tala på Vällingby torg om dryga timmen. Därefter bär det iväg in i stan. För att lyssna på musik, tal, träffa människor och uttrycka min åsikt. Väl mött!

Läs mer om Schlingmanns utspel här och här

PS: På ett mer allvarligt plan, ser jag att även extremhögern i form av nynazisterna ämnar störa Mona Sahlins tal i Kalmar (läs här och här). Det är vedervärdigt, och vi får hoppas att de demokratiska samhället förmår stoppa störningsaktionen. Och att det hela inte behöver urarta i kravaller, idag är en dag för samtal och opinion, inte stenkastning. DS.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fredde här. Du tycker att moderaterna inte är ett arbetarparti, men det du anför är indragna bidrag. Just därför är moderaterna ett arbetarparti; man ska arbeta, inte leva på bidrag.
Har du funderat på systemfelet att staten bestämmer men sedan inte tar ansvar utan vältrar över det på kommunerna?

Anonym sa...

Angående förmögenhetsskatten så var det Socialdemokraterna som avskaffade den, inte för alla utan bara för de allra rikaste (som H&M Stefan Persson) för att de inte skulle flytta utomlands. Schysst dubbelmoral. För övrigt kan man undra varför så många Borgare nu byter sida enl. opinionsmätningarna, de har gjort precis vad de sa innan valet: sänka a-kassan, avskaffa förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, sänka skatten för alla med 1000 kr brutto, avskaffa fri entre till museér m.m. Vad trodde dom egentligen?

Skuncke sa...

1:a maj är parodisk. Vänsterns klagan på det samhälle som de själva skapat.

Det är skrämmande att dessa vänsterextremister år från år tillåts fortsätta med sitt förtryck, terroristkramande och sjuka mångkulturalism.

Anonym sa...

Mycket ska man få höra innan öronen faller av. Det är nog inte många dom sänkt skatten med. Inte då 1000 kronor. Ett stort antal har dom inte sänkt skatten för alls. Bara höjt en massa avgifter. Och tyvärr så är det dom rika som fått skatterna sänkta medans dom fattiga fått enbart en massa höjningar av avgifter.

Ola


Ola

Anonym sa...

Du säger det dom flest nog tänker när de läser om Schlingmann. Skönt att dessutom hitta din blogg genom DN och deras löjligt okritiska artikel om partisekreterarens uttalande.

Otroligt att människor verkligen gått på hela det här snacket om "det nya arbetarpertiet". De flesta i Sverige är ju ändå måna om vårt välfärdssystem och när Moderaterna gick till val måste väl de flesta ändå förstått att de menade arbetarparti såsom oerhört ignorante Fredde ovan menade, nämligen i termer av från welfare till workfare-parti.

Tack för att du också passar på att nämna det högst självklara i att det är lätt att vara störsk i medvind, alltså att det är fånigt att slå sig på bröstet under en internationell högkonjunktur. Detta vet ju såklart moderaterna men skänt att du skriver det för det är ju knappast något Expressen eller DN skulle nämna.

Anonym sa...

Sant Ola, och tack Mats, du också, för det du skriver!! Skönt att fler och fler tar bladet från munnen!!!