måndag, maj 14, 2007

Efter Peter Örn - vad händer nu på SR?

Det kommer inte direkt som en blixt från klar himmel, att Sveriges Radios vd Peter Örn idag lämnar in sin avskedsansökan. Snarare har vi sett de mörka molnen hopa sig vid horisonten ett bra tag nu. Kritik mot omorganiseringar och sparprogram, samt en ilska hos kanske framförallt P1-lyssnarna mot vad som uppfattats som ett förytligande av kanalen. I ett läge då dessutom osäkerheten om vad den nya regeringen vill med public service är så stor som den är så har de interna bekymren naturligtvis varit besvärande, långt utanför radiohuset på Gärdet.

Frågan är nu, som SvD:s Martin Jönsson påpekar på sin blogg, vad som nu händer med resten av styrelsen och inte minst styrelseordförande Ove Joansson. Joansson är medieproffset som sitter på vad som egentligen är ett moderat partipolitiskt mandat (den förra moderate styrelseordföranden gjorde bort sig så kraftigt att detta blev den enda utvägen för moderaterna) och som av de flesta nog har uppfattats som klart på samma linje som Örn vad gäller kanalens utveckling.

Om krisen får effekter hela vägen upp i styrelsen innebär det nämligen också i praktiken att politiken och inte minst regeringen kommer att blandas in. Med tanke på den splittring och totala brist på framåtskridande idéer som hittills präglad alliansregeringen på detta område är det inte bara ett önskvärt scenario. För oavsett vad så behöver Sveriges Radio en stark styrelse och en ordförande som både förstår vikten av public service och förmår hålla klåfingriga politiker i styr.

Fortsättning följer. Lär mer här, här, här, här eller här. Och så ett kul litet bispår, nämligen här

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Det kanske blir lite kuriosa över mitt inlägg; vetenskapsjournalisten Henrik Ekman har blivit hedersdoktor vid Linköpings Universitet. Jag lyssnade på en mycket intressant föreläsning i fredags, som han höll om sitt verksamma liv och om miljö och andra saker han arbetat med. Bland annat berättade han att gamla härliga "Tekniskt Magasins" Erik Bergsten och Bengt Feldreich har radiokontakt med varandra på morgnarna, den ene i Göteborg och den andre i Stockholm, om jag inte minns fel!
Och, så till sist flaggade han för betydelsen av public service och jag håller med honom om att vi måste ha den kvar!

Anonym sa...

Bäste herr Sjölander. Vad kom vi nu fram till i och med detta? Inlägget gör ett "initierat" intryck utan att meddela eller ta ställning till någonting som helst av minsta allmänintresse. Problemet är radions urartning i flams och trams. Person- och organisationsfrågor samt övrig kremlologi har däremot intresse för chefernas herrkafferep och inget annat. Lycka till med sitt menlösa bloggande framöver.

Johan Sjölander sa...

"Inlägget gör ett 'initierat' intryck"

Man tackar!

Johan Sjölander sa...

(och för övrigt; det kan väl tänkas att ledningsfrågorna faktiskt också får någon typ av inverkan på kanalens inriktning, kanske. Men vad vet jag? Jag har inte ens en endaste liten blogg med "konstnärliga" bilder på lättklädda damer...)