onsdag, september 26, 2007

Högerns pinsamma krokodiltårar

Den darrar av indignation på den högra kanten i bloggosfären just nu. I ett stämningsläge som pendlar mellan tårar och ursinne kastar personer som Johan Ingerö och Björn på Bloggen Bent ur sig anklagelseakter på löpande band. På de åtalades bänk står socialdemokraterna i Sundbyberg och alla som kan tänkas stödja det som just nu sker. Och visst kan jag någonstans förstå att kompisarna är ledsna över att deras alliansvänner* lyckats klanta bort makten över Sumpan. Men de moraliska övertonerna gör nog tyvärr att deras inlägg mest får ett löjets skimmer över sig.

För detta är nämligen inte första gången makten skiftar efter att politiker byter parti. Ta det som hände i Södermanland (där vänsterpartister rätt ogenerat köptes över med löften om flådiga uppdrag, tom innan mandatperioden inletts) till exempel. Hade det som nu händer i Sundbyberg varit så moraliskt upprörande som Björn/Ingerö nu ger sken av att låtsas tycka (Björn använder tom begreppet ”statskupp”) – då hade de naturligtvis rasat tusen gånger värre när övergreppen begicks av de egna partikamraterna. Men det gjorde de inte.

Så kvar är gammal vanlig småsur partipolitik. Indränkt i krokodiltårar. Och om några dagar kommer de upprörda inläggen att vara glömda. Men då har Sundbyberg fortfarande en ny fräsch kommunstyrelseordförande, med tre år på sig att visa vad hon går för.

*) och ja, jag vet att Ingerö inte längre kallar sig folkpartist men kom igen, jag tror nog att vi vet var vi har honom ändå.

PS: Notera även att Johan Ingerö i inlägget jag länkar till ovan indirekt spär på rykten om att de två fd moderaterna är ”köpta”. Jag skall i detta sammanhang inte alls sjunka så lågt som till att dra upp Ingerös tidigare erfarenheter av det här med spridandet av falska rykten, men jag tyckte ändå att det var värt att uppmärksamma. Dessutom understryker det verkligen graden av mod de två avhopparna visat prov på, då man tar i betänkande vilken typ av hetsjakt de utan tvekan kommer att bli föremål för. Respekt. DS

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Det är nu inte bara några borgerliga bloggare som är förbannade, utan tusentals och åter tusentals sundbybergare, du vet, det där ni sossar ibland brukar kalla för "folket".
I TV4 i går kväll kunde vi också höra statsvetaren Svend Dahl och det var inga snälla ord han hade till övers för sossarnas demokratisyn.
I går hörde vi även det nyvalda kommunalrådet Hellmark Knutsson i Studio Ett i P1; Hon hade inte en aning om med vem hon skulle regera eller vilken politik hon skulle föra! Men det hade inte hindrat henne från att låta sig krönas med stöd av överlöparna. Makten framför allt, var det inte en bok som hette så?

Per Hagwall sa...

"Jag skall i detta sammanhang inte alls sjunka så lågt som till att dra upp Ingerös tidigare erfarenheter av det här med spridandet av falska rykten"

Psst, Johan, du sjönk precis så lågt.

Anonym sa...

Bara för att det har hänt någon annanstans är det inte rätt. Allmänna val, folklig representation, du vet... Bottennapp.

Johan Sjölander sa...

"Bara för att det har hänt någon annanstans är det inte rätt."

Helt rätt Attila, men det var heller inte min poäng. Min poäng var att samma människor som setat tyst tidigare nu plötsligt skriker statskupp. Det är det som är de pinsamma i sammanhanget.

Anonym sa...

Tänk på ordvalet, vem är det som brukar skrika statskupp egentligen ?
;-)

Anonym sa...

Hmmm. Nu var ju mitt ordval "stadskupp" då. :) Och det var det, oavsett hur mycket ni skriker om det. Ni körde över folkviljan, så enkelt är det.

Per Hagwall sa...

Kan tilläggas att i Sörmland så hade de borgerliga och vänsterpartiet (och miljöpartiet) regerat ihop redan under förra mandatperioden. Att då två vänsterpartister, varav iaf den ene med stort personvalsstöd, valde att fortsätta stödja en regnbågskoalition är inte i närheten av vad som hände i Sundbyberg.