fredag, september 21, 2007

En öppning i sprutbytesfrågan?

Tack vare splittning i alliansen så röstade en majoritet i Stockholms stads socialtjänstnämnd i torsdags för ett förslag som går ut på att staden tillsammans med landstinget ska tillsätta en utredning om hur man kan gå vidare med någon form av sprutbytesprogram för missbrukare (via DN). Problemet är naturligtvis det att stadshuspolitikerna för att göra verklighet av förslaget också måste få med sig allianskollegorna i landstinget, och där har motståndet tidigare varit kompakt. Men trots att man inte ska ta några alltför höga glädjeskutt tycker jag ändå att det finns anledning att vara åtminstone lite smånöjd med socialtjänstnämndens beslut.

Stockholm behöver ett sprutbytesprogram för att förhindra spridningen av de sjukdommar som idag plågar och sprids bland stadens missbrukare. Socialdemokraterna i landstinget (bland vilka jag ingår) har drivit detta hårt. Men (hittills?) har den borgerliga majoriteten med Birgitta Rydberg i spetsen varit hårdnackade motståndare. Mer om det och den processen skrev jag här och här.

Vi får se om de nya tongångarna från stadshuset nu gör någon skillnad. Men oavsett vilket så är bilden klar; landstingsalliansen står ensammare och ensammare i sitt prestigeladdade motstånd. Att ett sprutbytesprogram kommer att genomföras någon gång tror jag är rätt klart. Frågan är bara ur lång tid det tar. Och hur mycket mänskligt lidande den väntan kommer att hinna innebära.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: