måndag, september 17, 2007

Jag hoppas att Göran Hägglund skäms idag

Jag har egentligen inget problem med att den borgerliga regeringen i sin höstbudget föreslår en höjning av bensinskatten med 29 öre (läs mer i DN här eller SvD här). Med tanke på det globala miljöhot vi lever under är det självklart att vi kommer att behöva minska på bilåkandet för att kunna behålla vår livsstil. Vad som stör mig enormt är däremot att samma politiker som för drygt ett år sedan plockade hem populistiska poäng i massor på ett rent motsatt krav - att bensinskatten skulle sänkas - idag sitter som kollektivt ansvariga statsråd och genomför höjningen.

En av dessa politiker är kristdemokraternas ledare Göran Hägglund. Och hans egen kommentar till det enorma valsveket är att "[d]et är inget jag längtat efter". Och det är väl ett understatement av rang. För faktum var att Hägglund faktiskt garanterade det rakt motsatta. "Skatten på drivmedel ska sänkas inte minst för att möjliggöra boende på landsbygden" skrev han som en av 57 punter i partiets valmanifest, vad de kallade för ett "Garantibevis" (du hittar samtliga punkterna här).

Och såklart vann han röster på detta. Och såklart bidrog det till den borgerliga valsegern. Men nu sitter han där, och gör det precis motsatta. Jag hoppas att han skäms idag, Hägglund. Och jag hoppas att väljarna minns vad en kristdemokratisk garanti är värd nästa gång det närmar sig val.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt at höja bensinskatten men höjningen är för liten. man borde samtidigt slopa reseavdraget för resor till och från jobbet. Detta avadrg är det utan tvekan mest missbrukade avdrag som existerar. man drar av för resor som inte görs då man samåker eller åker kommunalt. Låt de folk som vill bo på landet betala den faktiska kostnaden för att bo där. Det är ett eget val som jag inte vill vara med att subventionera. Himla tur att fastighetsskatten kommer att utjämnas så att det inte blir dubbelt subventionerat att bo på landet.

Anonym sa...

Göran fick offra sig i bensinskattefrågan för att få igenom sitt vårdnadsbidrag....Det är ganska uppenbart.

Anonym sa...

personligen skulle jag vilja ha lite kommentarer från Motormännen - idag måndag är det mycket tyst på deras hemsida. Blev chocken för svår? På samma sätt skulle jag vilja se vad Skattebetalarnas Förening har att säga, för det är tyst där också. Och har så varit ett tag. Villaägarnas Riksförbund är ett annars mycket högljutt organ de senaste åren, som blivit ovanligt bleka...
Det är kort sagt ett antal olika "opolitiska" organisationer som nu ser sina hjärtefrågor nonchaleras - så var är namninsamlingarna? Demonstrationerna? Folkstormarna??

Anonym sa...

Framför allt skulle jag vilja höra vad den där rättshaveristen Winsborg med "Bensinskatteupproret" säger en dag som denna. Men när det inte finns några sossar att hacka på är det misstänkt tyst...

Anonym sa...

Tycker att vi är ute och cyklar när vi bara tänker på koldioxiden när våra älskade nötkeratur står för mer utsläpp en vad bilarna gör.

Havsperspektiv sa...

Det är rätt !! Gör bilägande till en överklass grej.

Nyset om växthuseffekten är årtiondets stösta bluff. Vad tror ni fick inlandsisen att smälta ? Bilavgaser kanse ? Medeltemperaturen i Skandinavien var flera grader högre på vikingatiden än den är idag.

På femtitalet var alla rädda för Bomben, sen kom Tjernobylerna och nu är det terrorister och klimatförändringar. Tänk att mänskligheten alltid måste ha något att var skraj för !

Raderade Webbsideskommentarer sa...

Var det någon överhuvudtaget som förväntat sig något vettigt överhuvudtaget från dessa stollar !?.