onsdag, september 05, 2007

Varför har stockholmarna tröttnat på alliansen?

Om det vore val idag skulle Stockholm få en ny politisk majoritet. Det visar siffror som publiceras i SvD idag. Och för mig som bor här i staden är det inte särskilt överraskade. Att besvikelsen över moderaterna och deras stödpartier är stor är ingenting man kan undgå att märka när man pratar med folk.

Två viktiga exempel på varför stockholmarna börjar tröttna kan man hitta bara i dagens tidningar. Ett är skolan. Alliansens blev valda på ett budskap om att de skulle satsa. Den verklighet Stockholms rektorer står inför nu när terminen ska börja är den motsatta – det saknas pengar och neddragningar är nödvändiga. Samtidigt, vilket DN skriver om, ligger hotet om nedläggning som ett mörkt spöke över många skolor. I Farsta har vi redan kunnat se exempel på hur okänsligt den moderata ledningen kan gå fram, och lägga ner även välfungerande skolor som Västbodaskolan (jag skrev om det här).

Ett annat exempel är sjukvårdspolitiken. SvD:s ledarsida drar idag ett lojalt strå till stacken och tror att jätteprojektet vårdval stockolm som sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt ansvarar för kommer att öka förtroendet för borgerligheten. Samtidigt missar de poängen som många andra – exempelvis här och här – tagit fasta på. Att det intressanta inte är valfriheten (det är väl bra) utan resursfördelningen i det nya systemet. Vad det ur det perspektivet kommer att innebära för förorternas sjukvård. Eller med andra ord, hur orättvis den moderata sjukvårdspolitiken är.

Och detta är ändå bara ett skrap på ytan. Det finns anledning för stockholmarna att vända alliansen ryggen. Att så också sker är därför varken konstigt eller egentligen särskilt oväntat.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du också att svenska folkets missnöjesopinion är orättvis? Att opinionsundersökningarna verkar komma från en helt annan värld? Tycker du också att Alliansen gjort ett fantastiskt bra jobb under sitt första år vid makten? Tycker du också att maktskiftet är väl värt att fira?

Jag ska gå till Norrmalmstorg i Stockholm kl 12.00 måndagen den 17 september för att fira detta och lyssna till partiledarna för Allians för Sverige.

Någon som vill följa med?

Anonym sa...

Alliansen för ju precis sammapolitik som vänsterblocket har gjort i 12 år:

-Bibehållen värnskatt

-Bibehållna arbetsmarknadsregleringar

-Införda bitullar

-Nya skatter (TV-licens och a-kassa omvandlas från frivilliga avgifter till obligatoriska skatter)

-Accelererad avrustning av försvaret.

-Minskade anslag till rättsväsendet (höjningen ligger under inflationstakten)

Om vänsterpolitik nu är väljarnas enda alternativ, så är väl originalet bättre än kopian...

Anonym sa...

Du gör samma tillintetsägande analys som alla politiker och förståsigpåare gör. Det ända sättet att satsa är att öka resurserna. Öka resurserna och åter igen öka resurserna. I takt med att fler och fler väljer privata skoler kommer ju pengarna till de kommunala att minska, något du inte tycks ha insett. Dessutom så handlar detta om annat än resurser och mer om hur resurserna (läs skoltiden) ska utnyttjas. I det avseendet har du(s) inget att komma med. Det ända som varit viktigt för er har varit hur stor andel som börjat på högskola/universtitet. Kunskapen har varit ointressant och därför har vi haft den enorma betygsinflation vi haft det senaste deceniet ytterligare påspätt av Komvux. Att bedriva bra skolpolitik handlar om betydligt mer än resurser. Så länge du bara pratar om resurser så är du i de verkligt insattas ögonen inte intressant att lyssna på. Sätt dig ner och tänk igenom vad resurser är, och förklara så för mig och övriga världen hur det kommer sig att företag kan göra saker och ting bättre år för år när skolan uppenbarligen inte lär eleverna lika mycket som förr, trots samma antal timmar och likvärdig(utbildad) lärarkompetens.

Anonym sa...

Anonym 11:40: Vilken planet kommer du ifrån? Den så kallade Alliansen som egentligen är borgerligheten i gammal god form har genomfört det mesta man har drömt om sedan 1938!