måndag, september 24, 2007

Vem är bäst på miljöpolitik?

Jag var i Almedalen 2006 när moderatledaren Fredrik Renfeldt inför en nästan lite häpen journalistkår fräste att han minsann inte tänkte ta upp något om miljöfrågan i sitt tal. Samme Fredrik Reinfeldt som i riksdagens talarstol ifrågasatt det där med de vetenskapliga beläggen för växthuseffekten, och som inte tvekade att plocka populistiska poäng på missnöjet med både drivmedel- och energiskatter. Nu är valet över, och Fredrik Reinfeldt har åtminstone på ytan blivit en riktig miljökämpe.

Och till att börja med vill jag naturligtvis ärligt och från hjärtat säga att detta är en positiv utveckling. Det är bra att det finns en fullkomligt uppslutning bakom insikten att klimatfrågan är någonting vi måste ta på allvar. Att det är en borgerlig regering som exempelvis höjer bensinskatten tycks också göra att det tidigare så högljudda motståndet (från exempelvis motormännen) har tystnat. Och det förskjuter så att säga fältet, gör att utrymmet för ännu radikalare förslag utökas.

För problemet med den borgerliga miljöpolitiken är fortfarande att den är på alla sätt grund. Och det kanske inte är så konstigt, ett arbete som leds av människor som hösten 2006 inte hade fattat att det där med växthuseffekt faktiskt är något att ta på allvar kan man kanske inte förvänta sig mer av. Fortfarande rör man sig lite yrvaket, som om tanken att miljömedvetenhet och tillväxt inte behöver vara varandras motsatser var någonting som Maud Olofsson kom på i våras.

Idag presenteras två initiativ på miljöområdet. Tomas Östros presenterar grunderna för en ny socialdemokratisk miljö- och energipolitik (se här) och Fredrik Reinfeldt tar initiativ till en konferens om miljösäkrat bistånd (se här). Lite elakt skulle man kunna se det som att Östros fokuserar på hur vi själva ska kunna göra vår miljöläxa, statsministern på hur vi ska kunna få andra att göra sin.

Men jag väljer att istället tolka det hela positivt. Regeringen försöker verkligen putsa på sin skamfilade miljöprofil, och det ger ett utrymme för oppositionen att driva på med nya skarpa förslag. Med tanke på de enorma utmaningar vi står inför på klimatområdet är det inte det sämsta utgångsläget.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det du pratar om handlar om Politisk Korrekthet. PK handlar om så mycket och döljer bara den obildade massans förmåga att driva fram politiska beslut som egentligen saknar relevans men väl är politiskt sjlävmord. Ett Sverige utan PK vore så fantastiskt mycket bättre än denna hycklande samhälle vi lever i. Just nu är störste PKaren Per Nuder. Hans ointresse att förstå är det största hyckleriet då han mycket väl vet att Borg bedriver en politik som skapar fler jobb. Vad Nuder borde säga är följande. Det må skapa fler jobb men det sker på ett sådant sätt att vi inte tycker att jobben är värda sitt pris. Men så länge han hävdar att det inte skapar jobb så är det bara idioti. Detta är något det PK socialdemokratiska är himla måna om behålla. Att bortse från det korrekta i beslutet och klaga på det istället för att säga jag kan inte ställa upp på de krav som behövs för att leva upp till det önskade beslutet.

Anonym sa...

Jag vill också tolka det positivt.
Inför valet sa Reinfeldt att "Miljön är ingen prioriterad fråga för moderaterna".

Alliansen försöker åtminstone utforma en miljöpolitik, även om det är taffligt att skänka 1 miljard till miljön samtidigt som man bygger ut biltrafiken för 25 miljarder och inte satsar på alternativen.

Jag hoppas bara att oppositionen inte omdömeslöst sätter sig på tvären av princip (vilket Sahlin varit duktig på...), för det har inte vi varken tid eller råd med!

Spar miljöpolitikdebatten till valet 2010 och agera tillsammans nu!

Johan Sjölander sa...

Tharand, jag hoppas tom på det omvända. Att regeringen ska svälja prestigen och gå med på de socialdemokratiska förslagen! Det tror jag vore det allra bästa för miljön.

Anonym sa...

Fredde här. Jag hoppas att växthusdravlet avtar. Tyvärr är det inte Moderaterna som regerar, det är Nya Moderaterna.

Unknown sa...

"Ozonhålet" kom och gick. "Den nya istiden" likaså. Vi får väl se hur det blir med "Klimatförändringen". Och klimatpolitiken känns ju verkligen seriös från båda håll. Carlgren: Vi ska skära ner 30% på utsläppen! Östros: Då ska vi sossar skära ner 35-40%, pilutta dig! Ingen av dem har givetvis en aning om hur det ska gå till vilket Östros iofs tillstod i meningen efter (P1). En utredning ska tillsättas... elementärt, min käre Östros...

Anonym sa...

Tänk dig för
Du talar överdrivet väl om en person som är en ökänd industrispion och har sparkats förr. Vid ett tillfälle fick han inte ens ta med sig sina egna personliga tillhörigheter från skrivbordet. Han har nått sina positioner med utpressning mot beslutande och genom att sparka ut alla kloka människor omkring sig.Han har definierats som utpräglad psykopat av sakkunninga.
Info om hans tidigare liv och även nuvarande brott ledde till entledigande.

Personen är inte politiker.Han nämns inte i dina inlägg här.