Trots vårdgarantin växer nu köerna i sjukvården i Stockholm. Det rapporterar Dagens Nyheter idag (läs hela artikeln här). Ansvarigt sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt förklarar det delvis med att fokus i det politiska arbetet hittills legat mest på "vårdval Stockholm", alltså den jättelika resursomfördelning* mellan välmående och utsatta områden den moderatledda alliansen gjort till sitt stora prestigeprojekt.
Det finns en total politisk uppslutning bakom viljan att minska vårdköerna. Men det är lätt att säga "vårdgaranti", betydligt svårare att verkligen se till att alla erbjuds vård i tid. Så efter det att garantin har införst krävs det också vaksamma politiker som följer upp och även är beredda att skjuta till resurser när så behövs. När jag var med och införde garantin för dryga två år sedan var detta det stora diskussionämnet åtminstone i den socialdemokratiska gruppen; ok, nu har vi sagt detta, hur gör vi nu för att det verkligen ska fungera också? Självkritisk går väl bara att konstera att det år vi fick på oss inte räckte för att vi skulle hinna ända fram.
Just nu förbereds nästa års budget i Stockholms läns landsting. I ett läge där sjukvården inte klarar av sina garantiåtaganden måste detta gå före ytterligare skattesänkningar. Och det är viktigare att lägga politisk kraft på detta arbete än på att i stor politisk konflikt forcera igenom ogenomtänkta förändringar av primärvårdens resursfördelningssystem.
Det är insikter vi får hoppas att sjukvårdslandstingsrådet Reinfeldt tar till sig. Även om jag, handen på hjärtat, inte är riktigt säker på att hon kommer att göra det.
*) fördelningen sker alltså från utsatta till välmående områden. Läs mer om det här.
Andra bloggar om: politik, sjukvårspolitik, vårdgaranti, vårdköer, filippa reinfeldt, stockholms läns landsting, stockholm och annat intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar