torsdag, maj 25, 2006

I centerpartiets Sverige håller du käften

Petter fick sparken, av politiska skäl. SVT böjde sig när riksdagsledamöter och ungdomsförbundsordförande lät piskan vina. Och idag skäms jag faktiskt en smula över att vara svensk.

För nu är nivån lagt. Det handlar om yrkesförbud för vissa. Säg fel saker, och du hamnar i kylan. Jag hoppas de firar ordentligt ikväll, de unga centerpartisterna. Låter skumpan flöda. Det är någonting stort de åstadkommit. Ett helt nytt samhällsklimat. Och det där med minskad anställningstrygghet för unga får helt plötsligt en ny dimension…

Magnus skriver också om detta, med den äran. Det hittar du här. Du kan också läsa vad jag skrivit tidigare i frågan här.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vad intressant. Du försvarar alltså att sverigedemokrater och nationaldemokrater ska få jobb i SVT med att arbeta med uppgifter om hur man ska nå sveriges ungdomars politiska engagemang?

Per Hagwall sa...

Att kräva att SVT följer sitt avtal med staten är enligt dig "Ett helt nytt samhällsklimat." som du "skäms" för? Enligt Magnus är det repression och yrkesförbud.

Man märker att det är val om fyra månader, alla skall in i leden, fienden är ond, till(s)ammans marscherar vi mot framtiden...

Anonym sa...

Per, du kan väl peka på det avtalsbrottet du hänvisar till. Eller har du hittat på egna paragrafer i ett fiktivt avtal?

Johan Sjölander sa...

Björn; jag vet inte om det finns sverigedemokrater som jobbar på SVT. Men så länge det inte påverkar bolagets opartiskthet så har jag svårt att se att någon ska drabbas av yrkesförbud. Att en person som vann en dokusåpa får jobba med att utvärdera samma såpa, samt fundera över hur SVT ska kunna nå unga ser jag knappast som ett hot mot den svenska demokratin. Även om personen ifråga har rätt knepiga politiska åsikter.

Men visst. Hade denna projektanställning fått till konsekvens att SVT helt övergav alla demokratiska ideal så hade det varit en annan femma. Då hade man kunna kritisera detta. Nu handlar det mer om häxjakt. Och det stör mig enormt.

Jag avvaktar med att kommentera Per tills han svarat på Magnus berättigade fråga.

Anonym sa...

Nej, det är en mycket legitim kommentar. Kanske är jag känslig på grund av en del av min nationalitet där nära släktingar till mig verkligen har fått slåss för demokrati, och där många ur den generationen faktiskt dog för demokratin, och där jag i deras knä fick itutat i mig att demokrati är bräckligt och värt att försvara.

I Sverige tycker jag mig se att demokratin urvattnas och urvattnas. Är det inte att man ska beskyddas på det ena eller andra sättet genom lagstiftning, så är det att odemokratiska personer klappas på huvudet.

Petter är 23 år gammal. Han är en vuxen man. Han måste ta ansvar för sina handlingar, och hans åsikter måste få konsekvenser. Nu har han kanske inte slängt gatstenar själv, och han har kanske inte begått attentat mot centerlokaler på egen hand, men han har varit med att lägga grunden får våldsamheter mot politiska meningsmotståndare. Han har legitimerat våldet. Han har tagit parti för våldet.

Och när han är en antidemokrat, enligt min mening, så är det också så att jag tycker inte han ska ha någonting med arbetet att arbeta med demokratifrågor bland de unga. Det är lika illa som om SVT skulle projektanställt en nationalist för att nå ut till de 6 % av ungdomarna som är anfäktade av nationalistiska och rasistiska åsikter.

Och der är faktiskt oroväckande att socialdemokratin på så bred front tycks acceptera det ni tidigare så frenetiskt bekämpade - nämligen det romantiserade revolutionära våldet.

Johan Sjölander sa...

Björn, jag försvarar inte ett "romantiserat revolutionärt våld". Att ens försöka antyda det är en debatteknik så låg att jag nästan tycker du bör be om ursäkt. Faktiskt.

Johan Sjölander sa...

Och för övrigt delar jag din oro för en urvattnad svensk demokrati. När exempelvis politiska drev avgör vem som får jobba på teve, och vem som inte får det.

Anonym sa...

Jag tänker naturligtvis inte be om ursäkt för något som envar kan se är fallet - att socialdemokraterna känner någon sorts patriarkal stolthet för ligister som kallar sig "autonom vänster" som går ut och kastar gatsten på poliser, medborgare, vandaliserar butiker, partilokaler, arbetsförmedlingar. Det är en slående undfallenhet som uppenbaras gång på gång mot de här odemokratiska elementen.

Anonym sa...

Och... du menar som när en socialdemokratisk partisekreterare går ut och försöker förstöra livet för två gräsrotspolitiker i folkpartiet för att dölja felgrepp på högsta tjänstemannanivå inom regeringskansliet?

Sven Elander sa...

Samtidigt som Federley och de andra borgerliga ungdomsförbunden rasar över att Toppkandidaterna-Petter fått jobb på Svt så deltar de i ett PR-jippo tillsammans med ett företag som hotar sina fackligt anslutna anställda. Krossade rutor i Sverige likställs med kristallnatten samtidigt som politiskt våld mot fackliga aktivister i Ukraina tydligen är ok.

Visst kan kan diskutera lämpligheten i att Svt anställer en person som har svårt att ta avstånd från våld som politiskt påtryckningsmedel. Men här handlar det trots allt om en person som varken är dömd eller misstänkt för något brott. Att Svt backar är ett oroande tecken på att debattklimatet smalnar i Sverige.

Per Hagwall sa...

Magnus, andra stycket på sidan du hänvisade till:
"Programverksamheten som helhet ska dessutom präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer"
Vad kallar du det då när SVT anställer en person, inte trots, utan på grund av att denne förespråkat våld som politisk metod?
Jag håller med Björn, det är mycket obehagligt att se hur lätt ni tar på politiskt våld när det kommer från "rätt" sida

Johan Sjölander sa...

Per, nu får du väl ändå ta och hyfsa till debatten. På vilket sätt anställdes Petter "på grund av att denne förespråkat våld som politisk metod"?

Vad skulle han göra? Lära kamerakillarna kasta sten? Öva molotovblandningar med producenterna?

Vad jag har kunnat läsa mig till anställdes Petter för att utvärdera en dokusåpa, och för att hjälpa SvT med att nå unga (med sina teveprogram, får man anta.) Och det är för denna arbetsuppgift han ansetts för samhällsfarlig. Vilket stinker. Och inte har någonting med att ta lätt eller hårt på politiskt våld att göra. Eller ens syn på syndikalismen som ideologi (jag hatar politiskt våld, och ogillar syndikalismen starkt, fö.)

Och vad menar du med "rätt" sida? Du kanske missade det i min presentation, men jag är aktiv socialdemokrat. Eller "socialfascist", som extrema vänsterelement brukar säga. Men det innebär inte att jag är för yrkesförbud för människor som ogillar mig.

Anonym sa...

Javist Johan men det är inte centerns fel eller ens mediadrevets fel

Gork sa...

Att anställa Osynlige Petter på SVT är kanske provocerande och politiskt inkorrekt, men ska inte public service faktiskt vara det ibland?

Frågan är: Tror vi på det öppna samtalet som metod för att sortera ut felaktiga och dåliga åsikter, eller måste vissa åsikter sopas under mattan? Skulle det ligga någon fara i att ge kommunister, rasister, narkotikaliberaler, pedofiler, homofober mfl en chans att presentera sin världssyn om man följer upp det med en debatt? Står SVT för fri debatt eller politiskt korrekt propaganda för det allmänt accepterade?

Centerns kritik är befogad och rimlig, men felet SVT gör är inte att anställa Petter utan att man faktiskt viker sig för kritiken. Fri television? Bah.

Anonym sa...

Jo han fick sparken, det är trist.
Men jag tycker att hans åsikter motiverade ett avståndstagande, ingen är väl skyldig att finansiera nåt man inte tror på?
Skall man i åsiktsfrihetens anda gå med på att hålla käft?

Lars Gandarve

Anonym sa...

Petter har inte fått sparken. Full förvirring i lars lilla huvud.

Och vad betyder ett avståndstagande egentligen? Kommer färre fönster att krossas? Kommer Petter ändra sig politiskt? Kommer jag få högre lön? Men det känns väl tryggt att sitta i sin lilla kammare som en rädd kanin och ta avstånd ifrån saker till höger och vänster. Man tackar!