Det är med en stigande känsla av overklighet jag följer händelseutvecklingen via media, tryggt från min lägenhet här i Hässelby, Stockholm, Sverige. När jag skriver detta kan jag precis läsa att en svensk diplomat på plats har rapporterat skottlossning. Tidigare har vi kunnat höra om utegångsförbud och undantagstillstånd. Det känns som om den händelseutveckling i Burma som inleddes med munkarnas protester nu kan gå precis vart som helst.
Det har länge funnits ett svenskt engagemang för situationen i den brutala militärdiktaturen Burma. Det socialdemokratiska studentförbundet har exempelvis envist hållt fast vid sitt kompromisslösa stöd till demokratirörelsen (läs mer om det här) under lång tid. Trots att frågor om Burma om vi ska vara helt ärliga i vanliga fall inte är de som toppar tidningarnas förstasidor.
Men nu är världens ögon ofrånkomligen fästa vid landet. En som skriver engagerat och bra om frågan är Eva "kärringen mot strömmen" Rundkvist, exempelvis här, här och här. Titta också gärna in på Svenska Burmakommitéens hemsida. Där kan du exempelvis läsa om det svenska parlamentarikerupprop som är på gång. För även om vi håller andan, behöver det inte hindra oss från att handla.
Andra bloggar om: politik, demokrati, burma, socialdemokratiska studentförbundet och annat intressant
10 kommentarer:
Intressant att vanstern ar emot militarjuntan, nar deras hemska styrning ganska starkt paminner om kommunistiskt styre. Extremvanster och extremhoger mots dar cirkeln sluts...
Liberalism ar den enda langsiktigt hallbara politiken.
Hej Johan. Tack för länk - och för vackra ord - du är länkad tillbaka.
Intressant med de där så kallade liberalerna som bara tänker på sig själva.
Christopher: Om du hade ett enda uns av vett i din indoktrinerade skalle skulle du ägnat femton sekunder åt att skriva att du stödjer munkarna.
Egoism skiner igenom till och med i simpla bloggkommentarer. Isch! Kladdigt!
Intressant att socialdemokraterna verkar ha varit så engagerade i demokratirörelsen i Burma. Synd bara att de inte är lika engagerade i demokratirörelser när diktaturerna är vänsterorienterade.
Ännu värre var vänsterpartiet som stödde Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien 1968. Inget demokratistöd där, inte!
Jag tycker att man ska stödja demokratirörelser i alla länder oavsett diktatorns politiska färg, en färg som ändå ofta bara är en täckmantel utan egentlig ideologisk grund.
Christer har faktiskt en poäng i att extremhöger och extremvänster har en del gemensamt i vissa diktaturer. Inte ekonomiskt, men politiskt.
Fredde här. Men vad har Sjölander tänkt sig att göra? Uttalanden, wow vad juntan blir rädd då. Resolutioner av FN? FN styrs ju av diktaturer. Vapenstöd till Karengerillan? Nej, det skulle ju ha effekt.
En sak vi kan göra är att verka för att sätta press på den nyliberala diktaturen i Kina. För utan det stödet har generalerna i Burma svårt att klara sig. Till exempel.
Och Eva - tackar för din kommentar.
Fredde här. Nej vet du vad, de är kommunister. Sätta press låter fint, hur?? Demonstrationer i Degerfors, gäsp....då ändrar de säkert åsikt!
De kallar sig kommunister men lyssnar på Friedman och hyllar en avreglerad marknad och kapitalismen. Så nog är det en nyliberal diktatur, allt (åtminstone om vi ser till den ekonomiska politiken).
Och visst är det chickt av dig att raljera över möjligheten att påverka politiskt. Cynism är alltid lätt att gömma sig bakom. Som tur var för världen finns det andra som ser annorlunda på saken.
Du har rätt Johan i att Kina är att betrakta som en nyliberal diktatur. I själva verket är den en av de mer brutalkapitalistiska som finns. Men som jag antydde i mitt tidigare inlägg så är det av mindre betydelse. Kina var knappast ett särskilt mycket bättre land under Mao eller regimerna mellan Mao och dagens "nyliberaler". Det viktiga är att bekämpa diktaturer oavsett partifärg och jag håller med dig att manmåste vara lite idealist ävem om ens påverkansgrad från Degerfors (eller var man nu befinner sig) är ytterst begränsad. Men tänker man så, så bör man inte heller rösta i valet, ens egen röst är ju så marginell... Nej, man måste se det som att världens gemensamma påtryckningar i allra bästa fall kan ha en inverkan även på Burma, påtryckningar från media, politiker och givetvis allra mest från burmeserna själva. Jag erkänner att det är svårt, men gör man inget alls så är oddsen ännu sämre för Burma! Internetspridnignen av bilder betraktar jag exempelvis som närliggande till bloggverksamheter, och dessa bilder kan faktiskt få riktigt stor betydelse!
Fredde här. Raljera kan man alltid, inte minst med socialdemokratisk plakatpolitik. Men vad jag efterlyste från dig var konkretion. Exakt hur vill du sätta press? OS-bojkott som du nu framför kan jag gå med på. Vapenleveranser också.
l?rt en masse
Skicka en kommentar