söndag, september 23, 2007

Att vinna val till vänster

Flammans redaktör Aron Etzler skriver idag på SvD-Brännpunkt om sina erfarenheter från kommunalvalet i norska Trondheim. Hans poäng är att orsaken till att vänsterstyret i Norges tredje stad tvärt emot rikstrenden gick framåt kraftigt i valet inte var att de "triangulerade" och rörde sig mot mitten, utan tvärtom att de stod för en rak och konsekvent vänsterlinje. Och onekligen finns det något här att lära även för den svenska oppositionen.

Att socialdemokratin inte bäst hanterar en borgerlighet av Reinfeldts typ genom att lägga sig så nära som möjligt kan man annars gå till det danska exemplet för att konstatera. I Danmark försökte man just detta, vilket ledde till en ökenvandring utan like. Samtidigt tror jag också att man gör det för enkelt för sig om man tror att det "räcker" med att vara vänster. Och framförallt tror jag att det är en mycket farlig väg att vandra att tro att det bästa är att hålla fast vid alla gamla positioner.

För Etzler riktar i sin artikel också kritik mot en del av den socialdemokratiska "förnyelse" han tycker sig skönja. Som konkreta exempel tar han upp skatterna och arbetsmarknadspolitiken. Och här tycker jag att han blir lite mer problematisk. För om det vore så att socialdemokratin skulle försöka komma tillbaka genom att acceptera massiva skattesänkningar för de rika och försämringar i a-kassan så vore det en sak. Då vore kritiken full befogad. Men det är inte så jag har uppfattat den socialdemokratiska diskussionen så här långt.

Vi kan exempelvis konstatera att förtroendet för socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är väldigt lågt. Människor litar inte längre på att partiets står för full sysselsättning. Till viss del har faktiskt arbetslinjen "erövrats" av borgerligheten. Att i det läget sitta still i båten vore förödande. Och jag har svårt att se att det skulle kunna kallas vänster.

En återupprättad arbetslinje som inte går ut på att "straffa" de som faktiskt är arbetslösa men som ändå är väldig tydlig på att missbruk av systemen inte accepteras är då inte "triangulering", det är att återuppfinna den egna politiken. Samma sak gäller skattepolitiken; en skattereform som syftar till ett mer progressivt skatteuttag (vilket ju faktiskt är vad Pär Nuder har pratat om) kan ju knappast ses som högerpolitik, ens om den innebär att vanliga löntagare får behålla en krona eller två mer i plånboken.

Men oavsett dessa randanmärkningar; det är en viktig debatt Aron Etzler drar igång. Vi har alla mycket att lära av Trondheim. Så läs hela artikeln här. Riksdagsledmot Peter Hultquist (s) kommenterar också klokt, läs det med.

Andra bloggar om: , , , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Aron Etzler sa...

Tack för den vänliga kommentaren. Jag kommenterade ditt inlägg på
http://aronetzler.blogspot.com/2007/09/debatt-om-svd-artikeln.html.

Johan Sjölander sa...

Tack för en bra artikel, får väl jag säga. Ska läsa din kommentar med intresse.