söndag, september 16, 2007

Förtroendet för regeringen rasar

Opinionsinstitutet Novus opinion har på uppdrag av TV4 undersökt vilket förtroende svenska folket har för regeringen och dess ledamöter (via Politikerbloggen). Och om jag var borgerlig partistrateg skulle jag drabbas av akut skrämselhicka när jag gick igenom siffrorna. Några axplock (själva undersökningen hittar du här):

  • Samtliga borgerliga ministrar utom två (som ligger kvar på samma siffror) har tappat i förtroende sedan oktober förra året. Statsminister Fredrik Reinfeldt har exempelvis gått från ett betyg på 3,6 (på en femgradig skala) till 2,8.
  • Andelen som känner ett stort förtroende för regeringen har rasat från 25 procent oktober förra året till 12 procent. Bara sedan juni i år har andelen sjunkit med tre procentenheter.
  • Andelen som däremot känner ett ”mycket litet” förtroende har gått från 13 procent upp till hela 34. Dessutom känner 15 procent ett ”ganska litet” förtroende (jämfört med tio tidigare). Nästan halva folket känner alltså ganska eller mycket litet förtroende för regeringen, jämfört med en fjärdedel i oktober förra året.
  • Sämst betyg i regeringen får Tobias Billström, med 2,1. Bäst får Carl Bildt med 3,0. Men då ska man ha i minnet att Bildt ändå har rasat från sin tidigare topposition med ett betyg på 3,9. Mest okänd i regeringen är socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m), som 48 procent uppger att de inte vet vem hon är.
  • En minister sticker ut en smula och har i den senaste mätningen gjort ett rejält skutt uppåt på förtroendeskalan. Vem? Jo, före detta försvarsminister Mikael Odenberg naturligtvis, som har ökat sitt förtroende med 0,5 sedan junimätningen.

Nu får vi se om regeringen och dess stödtrupper tar intryck av dessa siffror och börjar fundera över vad det är som gått fel. Eller om man fortsätter i invanda fotspår och hoppas att räddningen ska ligga i någon framtida frälsare (tidigare var det sysselsättningen och skattesänkningarna, nu har jag börjat förstå det som att det är det svenska ordförandeskapet i EU som gäller). Då ödmjukhet hittills inte varit sittande regerings paradgren törs jag faktiskt känna mig rätt säker på att det blir det senare.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: