fredag, september 28, 2007

Underkänt för regeringens budget

Att Aftonblandets nätläsare gav högerregeringens budget katastrofbetyget 1,7 på em femgradig skala är en sak. Men nu visar Synvates (tidigare kända som Temo) septembermätning att stämningsläget delas av folket i stort. Alla borgerliga partier utom folkpartiet backar i opinionen, och för (kd) ser det så illa ut att de nu ligger under fyraprocentsspärren. Samtidig som oppositionen skördar stora framgångar, med exempelvis ett stöd för (s) på hela 44,6 procent (läs mer i DN eller SvD).

Och jag tror det blir svårt att bortförklara de här siffrorna med att folk inte förstår vad det är regeringen pysslar med. Jag tror folk förstår mycket väl, men de gillar inte. Återigen får regeringen alltså betala priset för valstrategin som gick ut på att försöka framstå som så vänster (eller åtminstone mitten) som möjligt; när det nu handlar om konkreta åtgärder och inte bara fina ord så ser väljarna vad som finns bakom retoriken och som sagt, de är inte imponerade.

Att (kd) efter att ha fått igenom både vårdnadsbidrag och fastighetsskatt (nåväl, åtminstone delvis) straffas på detta sätt av opinionen är också värt att uppmärksamma. Med tanke på alla presskonferenser en leende Göran Hägglund fått stå med på på sistone tycker man att det borde ha gett åtminstone någon utdelning. Istället fortsätter kräftgången, och ingen i den kristdemokratiska riksdagsgruppen kan idag känna sig säker på att få behålla jobbet efter 2010.

Sedan är det lite extra kul att centerpartiets ökenvandring i Stureplansland fortsatt inte ger något annat än minus i opinionen. Det fanns kanske bara så många högerliberaler där ute, och när nyhetens behag över Maud Olofssons framtoning lagt sig så finns det helt enkelt inte något kvar att gilla.

Men det är egentligen inte det stora i dessa opinionssiffror. Det stora är att regeringen i och med sin höstbudget för första gången fick möjligheten att verkligen presentera ett helhetsgrepp om politiken. De fick den möjligheten i strålande ekonomiska tider. Och jag skulle faktiskt vilja hävda att de också tog den; det var en politiskt tydlig budget som levererades.

Nu kommer svenskarnas betyg. De gillar inte vad de ser. Det är den stora lärdomen av Synoves septembermätning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Unknown sa...

Jag anser att det är farligt att överanalysera opinionsundersökningar. Eftersom regeringen föreslår förändringar av de system som gällt under (s) mångåriga regeringsinnehav är det inte underligt att de backar. De flesta blir på kort sikt skrämda av förändringar alldeles oavsett om de innebär en förbättring eller försämring. Det ligger i de flestas natur att reagera så.

Riktigt intressant blir det våren 2010 när:

a) Förändringarna ligger några år bakåt i tiden och
b) Oppositionen tvingas lägga fram konkreta förslag till skillnad från den substanslösa överbudspolitik de sysslar med nu.

Jonas N sa...

Traditionellt har det ju varit sossarnas strategi att bedriva överbudspolitik i opposition, samtidigt som man smutskastar och misstänkliggör varenda stavelse av den politik som regeringen för. Oftast i full medvetenhet om att vad man själv säger är rent strunt, men med kalkylen att dem man vill nå inte är de som analyserar sakfrågorna, utan snarare de som reagerar på känslosvall.

Angående AB:s opinionsmätning som gav 1.7 i betyg så är det ju ett skämt i dubbel bemärkelse. Dels kan Johan vara helt förvissad om att nästan alla som svarade knappt hade en aning om vad som faktiskt står i budgeten, dels kan man vara förvissad om att de många 1:orna som lämnats som svar kom från SSUare mfl vars betygsättning inte har ett skvatt med budgetens innehåll att göra.

Jag tror faktiskt att det räcker med att fråga Johan själv. Om han också har satt betyg 1 i nätomröstningen visar det att han var oseriös och att hela postens innehåll är tom ljummen partiluft.

Johan Sjölander sa...

Jonas, du kan vara trygg: jag röstade inte i AB:s omröstning. Men hade jag gjort hade jag mycket riktigt satt ett lågt betyg. Eftersom jag tycker att regeringens budget är dålig (tror att jag kan ha nämnt den åsikten någon gång här på bloggen, för övrigt).

Och sedan Jonas är din teori om knapptryckande SSU:are intressant. För vad jag inte förstår är varför dessa horder av unga aktivister struntat i att utöva sin enorma makt under den hundratals näromröstningar som tidigare vunnits av högeropinionen? Varför har man väntar alla dessa år för att bara en endaste gång, när det gäller regeringens budget år 2007, få utöva detta enroma inflytande? Och var fanns alla MUF:are denna kväll; var det månne gratisskumpa på Stureplan?

Men nej, man ska inte lita på nätomröstningar. Däremot illustrerar den nog stämningsläget i landet ganska bra.

LibeRatio: så där har det låtat rätt länge nu. Först hette det att bara skattesänkningarna började verka så skulle det vända. Men så började skattesänkningarna verka, och inte vände det direkt. Sedan var det sysselsättningen. Och nu handlar det tydligen om att folk ska hinna glömma bort de försämringar regeringen genomför år ett (och två).

Och det är möjligt att du har rätt. Men jag förbehåller mig rätten att tvivla.

Jonas N sa...

Johan, jo visst har det funnits nätomröstningar där det uppenbarligen har varit kampanjer från vissa grupperningar.

Och nej, jag tror inte en sekund att nätomröstningar innebär ett enormt inflytande alls. Tvärtom, jag anser att det är ett felaktigt vänstertänk fall man menar: 'Nu är vi så här många som
faktiskt tycker så, och då måste det bli/vara så eftersom vi ju har demokrati'

Men du svarar ju själv på frågan (och du får väl ändå betraktas att ha vuxit ifrån den mest omogna SSU-mentaliteten). Du skulle ha satt ett riktigt lågt betyg.

Du kan vara övertygad om två saker:

Dels att de många som satte betyg 1 (vilket alltså måste varit långt mer än hälften av alla lämnade 'svar') knappt alls har en aning om vad som står i budgeten, än mindre läst och förstått (Alltså långt lägre än du själv), och

dels att ifall exakt samma budget (som du tom ifrågasatt från precis likadant håll) men lagd av en sosseregering, skulle du ha satt ett helt annat betyg på.

Så nej, denna nätomröstning speglar på intet sätt stämningsläget hos folket. (Då är det nog snarare stämningsläget inom SSU etc, men det har ju alltid varit extremt onyanserat och är väl numera nästan hysteriskt)

Och det är min poäng: Svaren som lämnas i sådana frågor skall tolkas som 'det är vi mot dom, se nu till att dra ner medelbetyget så mycket det går', och här lyckades man alltså väl.

Jag avstår från att rösta på liknande frågor just pga av att ett övervägt betyg på tex 3 eller 4 blir fullständigt irrelevant och tom missvisande åt 'fel' håll om jag ger mig in i en sådan dragkamp mellan ytterligheterna.

Jag noterade (efter mitt förra inlägg) att AB:s omröstning inte vad din huvudpoäng (och det är väl gott så), utan opinionsmätningarna.

Om du är mottaglig för lite mer serios diskussion kan jag rekommendera följande debatt på Axess-TV (Välj 'Ett år efter valet' på dryga 40 minuter).

Där konstateras bla att det vanliga är att regerinar tappar ganska ordentligt efter ett år. Carlsson-1:an tappade tex betydligt mer, och pss moderaterna har aldrig varit större (tom större än (s)) då Carl Bildt var frånvarande från rikspolitiken. Dvs snarlikt dagens situation.

Det du kallar försämringar är (till allra största del) den nuvarande oppositionens gapande om hur, snarare än de facto försämringar för vanligt folk. Och frustrationen (som dock säkert är mycket mer reell än siffrorna) beror helt klart på att folk i allmänhet inte gillar förändringar de råkar ut för, speciellt om de inte vet var de slutar.

Jag unnar er i oppositionen att glädjas åt siffrorna. Men om ni glömmer att själva presentera seriösa politiska alternativ och förslag, och glömmer hur siffrorna burkar se ut mellan val, då tror jag bara att det gynnar den sittande regeringen.

Ju senare (s) kommer igång desto svårare blir det att visa upp och övertyga att man utgör ett bättre alternativ ...

... men å andra sidan kanske just det sär strategin. Att undvika sätta ljus på det egna alternativet och hoppas på att missnöje med Alliansens skall fixa biffen åt (s) 2010.

Walle sa...

"Bla, bla, bla - vilken jävla dynga" för att citera ett känt radioprogram. Undrar om Jonas n tror på vad han själv skriver?

Inga försämringar? Vilken värld lever han i? Kraftigt ökad a-kasseavgift, försämrad ersättning i såväl a-kassa som föräldraförsäkring, bensinskatt, m.m. Ska inte skriva ut allt, det blir för långrandigt. Skulle dock vara skönt om borgare som Jonas n åtminstone sa: Ja, vi prioriterar. Vi tror att det är bra att vi tar pengar från de som inte har och ger till städhjälp för välbeställda. Säg inte: Nej, det här är ingen drastisk politik. Det är en ren lögn!

Det är klart att det är förbättringar, för dem som vill minska anslutningsgraden till fackföreningar m.m. Med de senaste "reformerna" så finns det i princip ingen anledning för en student att vara kvar i a-kassan. Om du inte jobbar en enda timme så ska du ändå betala den förhöjda avgiften (källa: Hotellrevyn). Om du studerar vill säga, som heltidsarbetslös slipper du det. Rimligt- not.