torsdag, januari 19, 2006

Ge mig fler politiker. Nu.

Läser i Dagens Samhälle att antalet förtroendeuppdrag kommer att bli färre än någonsin efter höstens val. Minst 1500 poster försvinner runt om i landet. Jag tycker det är riktigt illa.

För visst finns det många meningslösa uppdrag idag. Men det löser vi inte genom att ge färre tillgång till det politiska beslutsfattandet. Det är ju inte så att vi har för mycket demokrati, för mycket kontakt mellan väljare och valda, för många som känner att de har insyn i kommuner och landsting. Alltså finns det en roll för vanligt folk, gräsrötter om man så vill, att fylla.

Utveckla politikerrollen. Och låt många fler få pröva på den. Det är betydligt bättre än tvärtom.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En betydligt bättre lösning är att ge politikerna betydligt mindre pengar att leka med och betydligt färre saker att lägga sig i.

Sedan röstar varje individ själv, helt utan filtrerande ombud som självutnämnt tror sig veta bättre, på det de gillar genom att använda plånboken.

Anonym sa...

Märklig syn du har på demokratin, lc!

Anonym sa...

Vad är det som är märkligt med att tycka att individer bäst gör sina egna val baserade på sina egna preferenser?

Varför skall "demokrati" vara inblandat i angelägenheter som inte måste vara gemensamma? Vi har ju inte (ännu) demokratiska beslut om vad vi skall äta, eller vad vi skall ta på oss. Hittills har systemet med personliga val på en fri marknad visat sig vara helt överlägset planekonomin.

Att politiker skall ta beslut åt mig är ju rätt skruvat.