tisdag, januari 03, 2006

Nu eller aldrig för miljöavgifter

Idag började det. Försöket med trängselskatter drog igång. Om nio månader kommer stockholmarna själva att få bestämma; ska vi ta den här chansen att få bort trängseleländet eller ska vi låta den gå oss förbi.

På tunnelbanan imorse; det givna samtalsämnet var avgifterna. En dam som klev på samtidigt som jag i Hässelby strand hade bestämt sig; hon tyckte detta var bra. Det är för mycket bilar i stan. En annan citerade någon av morgontidningarna. Om syftet är att verkligen lösa trängsel- och miljöproblemen, då är det bra. Om det bara är ytterligare en skatt för att få in pengar, då kan det vara. Själv hoppas jag verkligen på försöket, varför utvecklar jag mer här.

De närmaste månaderna kommer vi att få se. Ett är säkert, om vi inte tar chansen nu kommer det dröja mycket, mycket länge innan någon vågar föra frågan om någon typ av miljöavgifter på tal igen. Det är nu eller aldrig.

PS. En positiv effekt har vi redan sett. Omställningen till miljöbilar går över all förväntan, vilket man kan läsa mer om exempelvis här. DS

1 kommentar:

Claes Nordmark sa...

Jag håller med dig Johan. Det här är något vi måste prova och förhoppningsvis fungerar det bra (utan att det t.ex. blir strul med tekniken). Alla vet att trafiksituationen i Stockholm inte är bra och då behövs det politisk vilja för att komma tillrätta med den. Sen får vi som sagt se hur försöket faller ut.