fredag, januari 20, 2006

Är det höger att njuta?

Sådär lite lagom sent har jag nu också införskaffat ett exemplar av nya högermagasinet Neo. Hög ambitionsnivå, men kanske inte så imponerande i övrigt. Vi får väl se hur länge de håller. Layouten måste de hursomhelst göra något åt.

Men. Det intressanta är tidningens vilja att skapa ett politiskt subjekt, en kollektiv identitet; den bildade borgerligheten. Det är onekligen ett politiskt projekt värt namnet. Referenserna till både kulturella och mer sinnliga njutningar duggar också tätt (även om jag personligen tycker allt det där kaffetjafset är lite fånigt.)

Men går det verkligen att politisera njutningen? Är jag höger om jag uppskattar en god middag, ett fint vin eller en klassisk konsert? I andra tidsåldrar är svaret absolut ja, eftersom den typen av markörer var förbehållna ett privilegierat fåtal. Men i dagens folkhem, när vem som helst kan köpa lyxviner till vrakpris på det statliga Systembolaget?

Inom arbetarrörelsen fanns i seklets början en mycket levande diskussion om hur man skulle förhålla sig till den borgerliga kulturen, i vid mening. Dels de som ville ta avstånd, dels de som tvärtom menade att arbetarrörelsen uppgift var att erövra de borgerliga kulturmarkörerna åt arbetarklassen.

Jag tillhör definitivt den andra falangen. Cigarrer och maltwhiskey åt folket, är mitt slagord (detta ska nu inte ses som en uppmaning att börja röka eller supa, det är farligt för hälsan, men om man nu nödvändigtvis ska synda varför inte göra det på ett civiliserat sätt?) Samma sak vad gäller den klassiska kulturen, litteraturen, musiken. Och jag menar att man kan göra det utan att förfalla till snobbism. En bildad och livsnjutande vänster behöver inte, bör inte, vara exkluderande. Och känns därför betydligt mer sympatisk än Neos "bildade borgerlighet".

Till sist, några ord ändå om det där kaffet. Själv har jag blivit riktigt tefrälst på sistone. Passar utmärkt för ruskiga vinterdagar, god litteratur och stora tankar. Elle små också, för den delen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan igen!

Men nu undrar jag om begreppen, specifikt det onda "högern"? Hur ofta har jag inte hört under barndomen när diskussionerna rök, "men han är ju alldeles höger, han!" I min miljö var "höger" ett skällsord. Du använder det synonymt med "borgerlig"?

Jag slog upp "borgerlig" på skoldatanätet och fick följande:

(början på citat)
Svenskt uppslagsord
borgerlig borgerligt borgerliga adj.
icke-socialistisk

Engelsk översättning
non-Socialist (slut på citat)

Att borgerlig skulle betyda "högern" tror jag inte är riktigt. Sen har jag i decennier i USA förklarat för mindre vetande amerikaner att "social democrat" inte betyder "socialist". Så plötsligt verkar det som om jag har haft fel! You go figure.

Vill du bara skälla på icke-socialister eller hur är det, Johan? Som du kanske förstår är jag inte längre inbiten socialdemokrat. Partiet har inte gjort upp med viss undervegetation i sitt förflutna och sitt nuvarande,för att använda ditt eget uttryck. Om ditt parti är socialistiskt så är jag väl då icke-socialist, aka "borgerlig". Huah! Mina föräldrar vänder sig i sina gravar!!!! Men inte är jag "högern"!

För att sluta med något positivt kan jag bidra med att alla i Sverige har fin kaffekultur och underbara gemenskapsseder. Alla fikar flera gånger om dan och äter tårta som bara den, vilket parti de än sällar sig till. Ingenstans firar man nu bröllop med sån pompa och ståt som i Sverige. Mina brorsbarn, fabriksarbetarens barnbarn, firade med gäster i frack och långklänning på inhyrda gamla slott. Mycket trevligt men inte var det speciellt "högern".

Att du nu börjar dricka thé är dock oroande. Är det inte alldeles för tory-liknande? Du kanske borde hålla det hemligt ett tag för dina partikamrater? Just kidding!

Joel Malmqvist sa...

Bra inlägg, cigarrer och maltwhiskey till folket. Mina funderingar på ämnet (och en del funderingar om rakning) återfinns här: Rakningens konst och rätten till vänsterhedonism

Anonym sa...

"Och jag menar att man kan göra det utan att förfalla till snobbism. En bildad och livsnjutande vänster behöver inte, bör inte, vara exkluderande. Och känns därför betydligt mer sympatisk än Neos "bildade borgerlighet"."

Jag visste faktiskt inte att den så kallade högern var snobbar! Man kunde ju annars tro, från det du skriver, att det är du som är snobben med godhetsmonopolet.

"Cigarrer och maltwhiskey åt folket, är mitt slagord (detta ska nu inte ses som en uppmaning att börja röka eller supa, det är farligt för hälsan, men om man nu nödvändigtvis ska synda varför inte göra det på ett civiliserat sätt?)"

Intressant självmotsägelse i PK-ismens tecken. Farliga åsikter måste undvikas...

Johan Sjölander sa...

A-K; har inte reflekterat över det där med tories och thé-drickande. Äh, jag får väl se det som min egen lilla högeravvikelse, och hoppas att Partiet kan förlåta;-)

Joel; tackar. Bra inlägg du länkade till.

LC; vet inte riktigt vilka farliga åsikter som måste undvikas. Att det är gott att röka cigarr, eller att det är farligt för hälsan att röka och kröka?