måndag, januari 16, 2006

Hakelius lägger sig i (och det gör han faktiskt rätt i)

Jag måste erkänna. Johan Hakelius är en begåvad skribent. Därför ser jag faktiskt fram emot hans politiska kommenterande som har världspremiär i dagens Aftonblad. Även om han och jag väldigt sällan – så gott som aldrig – hamnar på samma slutsatser.

Och nu överdrev jag faktiskt lite. Ibland slår han faktiskt huvudet på spiken. Som i detta replikskifte, också ur dagens AB;

”Alexander säger: Varför är man främlingsfientlig i Sverige om man kritiserar massinvandringen och vill föra en invandringspolitik som man hittar i alla våra grannländer?

Johan Hakelius säger: Vet inte. Tycker inte den beskrivningen är riktigt sann, dessutom. Det finns en mycket friare debatt om detta nu, men det finns också en vilja bland dem som vill kritisera invandring att känna sig missförstådda. De vill liksom framstå som farliga rebekller (sic), när de ofta bara har taskiga argument och tror att det är något konstigt med att få mothugg.”

Att Hakelius håller en oerhört mycket högre klass än sin kollega på debattredaktionen torde heller inte vara en överdrift. Och det tror jag alla kan hålla med om, oavsett politiskt hemvist.

12 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Oh så sant, Jag håller med dig om att det inte är ofta som Hakelius och jag är samstämmiga, men han skriver begåvat, tänkvärt och underhållande. Verkar som om det finns gott om självdistans och balans där. Ditt omdöme om kollegan är dessvärre och sanningsenligt, mest gapighet där tyvärr.
Jag tycker det ska bli mycket underhållande att följa vad Hakelius skriver om (ned) under valrörelsen. Skön sågning av oss bloggare gjorde han också, det uppskattar jag. *skratt*
Mvh Erik L
blogg.s-info.se/laakso

Johan Sjölander sa...

"Skön sågning av oss bloggare gjorde han också, det uppskattar jag."

Jorå. Vi kan nog behöva det. Vi också...

LC sa...

Hakelius skriver bra och har rätt för det mesta. Konstigt att han får skriva i AB. Du borde läsa mer av honom! Han lider inte av PK-sjukan.

(Den andra du nämnde vet jag inte ens varför hon omnämndes i sammanhanget. Bedrövlig, som det mesta på AB.)

Johan Sjölander sa...

LC; jag tycker att en begåvad och humoristisk skribent kan vara värd att läsa även om jag inte håller med. Någonting säger mig att du inte prioriterar det där med att läsa meningsmotståndare särskilt högt. Men det kanske är en förhastad slutsats???

LC sa...

Detta "någonting" som säger dig saker bör du låta undersöka närmare -det verkar nämligen fungera dåligt.

Givetvis får man hålla mängden dravel man läser på en rimlig nivå (intellektuell stimulans uteblir ju), men att jag inte skulle ha koll på det överlägset dominerande åsiktskomplexet i Sverige är ju ett konstigt antagande. Hur skulle man kunna missa det?

Johan Sjölander sa...

Kul att höra. Säg mig, vilka är dina favorit vänsterskribenter?

LC sa...

Jag har inga favoritvänsterskribenter. Men om man vill läsa något dravel som garanterat höjer blodtrycket så är ju DN:s "kultursidor" att rekommendera. Där uttalar man sig om allt möjligt, i rent Myrdalska tongångar. (Alla säger efter mig: "Hata USA, hata USA...")

Och, nej, jag brukar inte lägga på minnet namnet på alla "jag också hata USA"-skribenter.

En annan favorit är ju propagandaministeriet, förlåt TT, som fixar lite här och där med nyheterna för att ge den rätta koncensusvinklingen.

Johan Sjölander sa...

Du vet att det där med att på förhand avfärda alla fakta och argument man inte gillar som lögnaktig propaganda tenderar att leda rätt tokigt, va? Ta en titt på sjuttiotalets extremvänster om inte annat...

LC sa...

"Du vet att det där med att på förhand avfärda alla fakta och argument man inte gillar som lögnaktig propaganda tenderar att leda rätt tokigt, va?"

1. Var skrev jag att jag på förhand avfärdade något?

2. Var skrev jag "lögnaktig propaganda"? "Vinkling" tror jag var begreppet jag använde. Klart effektivare än rena lögner. Man bara nämner USA i "rätt" sammanhang om och om igen, så känns mindevärdeskomplexet man har som liten vänstersvensk mycket bättre.

3. Vad menar du egentligen med "leda rätt tokigt, va?"? Tror du jag tänker ta till vapen för att få bort sossarna? Försöker du implicera att om man inte tycker som sossarna kan man vara en farlig typ? Detta anknyter i så fall till vad jag tidigare skrev om det låga taket i svensk debatt. Ingen smutskastning tycks vara för grov när an "elak egoist" skall avfärdas..

Johan Sjölander sa...

Möjligtvis var det dina formuleringar om "propagandaministeriet, förlåt TT, som fixar lite här och där med nyheterna" som fick mig att tro att du uppfattade TT som ett propagandaministerium som fixade lite här och där med nyheterna. Ber om ursäkt om jag missförstod...

Sedan så utförde den svenska extremvänstern vad jag vet inga omfattande våldsaktioner. Det var det du som läste in i vad jag skrev. Däremot isolerade de sig i en egen liten värld där alla motargument avfärdades som borgerlig propaganda. Och det tyckte jag var lite tokigt. Och någonting att ta varning av.

LC sa...

Att fixa lite här och där inkluderar att ta bort "onödig" information från utlandstelegram. Även vinkling är f.ö. en form av propaganda.

Den svenska extremvänstern? Det skrev du ju inte! Faktum kvarstår att din antydning kan uppfattas exakt så som jag beskrev. Pinsamt, minst sagt.

"Däremot isolerade de sig i en egen liten värld där alla motargument avfärdades som borgerlig propaganda."

Det är ju precis som idag då. Vad håller du med om som någon liberal eller borgare har sagt?

Johan Sjölander sa...

LC frågade; Vad håller du med om som någon liberal eller borgare har sagt?

Tja. Jag tycker han Norberg har en hel del sunda synpunkter om trängselskatten tex ;-)

(Ärligt talat en hel del, såklart, men det blir lite larvigt att hålla på här och räkna upp en massa exempel. Men politik är sällan så enkel att världen går att dela upp i svart eller vitt där ena sidan alltid har rätt och den andra fel. Och för övrigt är frågan lite larvig, då hela denna postning handlade om att jag plussade för Johan Hakelius, en skribent långt till höger om undertecknad. Och, för tydlighets skull, i det citat jag refererar håller jag helt med honom om vad han säger. Så liberal han är.)