måndag, januari 16, 2006

Odenberg tappar greppet

Har tänkt på helt andra saker än politik hela helgen. När jag nu sitter och bläddrar i tidningarna är det en sak som fångar min uppmärksamhet. Svenska dagbladet har genomfört lite bakgrundskontroll och visar att högeralliansen bedriver en ickefinansierad överbudspolitik. Det finns helt enkelt inte pengar till alla löften högern strör omkring sig – finansministerkandidaten Odenberg talar glatt om att ”låna”.

Och visst känns det som att svensk politik håller på att normaliseras. Vi är tillbaka i de gamla onda dagarna när borgerliga partier och ekonomisk hushållning skar sig som mjölk och vatten. Nu får alla partier leka affär i sin egen lilla politiska lekstuga, och räkningarna skickas till kommande generationer och kommande regeringar. Det budskap som inte längre tillbaka än förra året trummades ut – att högern nu lärt av sina misstag och skulle ta ansvar för ekonomin – verkar glömt och begravet.

Mikael Odenberg är som sammankallande i högeralliansens finanspolitiska arbetsgrupp ansvarig för att hålla ihop oppositionens politik ekonomiskt. Detta har han misslyckats med. En finansministerkandidat med sådana svaga nypor kan inte vara annat än ett plus för andra sidan i kommande valrörelse.

PS; och så fick vi en kvinnlig president. I Chile. Storts grattis till socialisten Michelle Bachelet. Och det chilenska folket. DS

Inga kommentarer: