tisdag, januari 10, 2006

En annan förort, del ett och två

Sitter i Hässelby strand och tänker på Rissne. Nathalie Landin har skrivit två rosenrasande uppgörelser med en kampanj som kristdemokraterna tydligen bedriver där just nu. Tycker (kd) illa om Rissne frågar hon sig. Du läser dem här och här. Mitt bland parkbänkar och ytterstadssatsningar brinner inläggen av djup ideologisk vrede.

Staden behöver, har alltid behövt, kommer alltid behöva sina förorter. Ändå är det ibland som om förorten är någon sorts icke-ort. Ett neutrum – varken storstad eller landsbygd. Enda sättet för en förort att få någon typ av identitet är genom utpräglad social misär – då kan hon få finnas i den offentliga debatten som en sorts motpol, någonting att kontrastera innerstadens trygga medelklasstillvaro mot.

Och det verkar som om det är just denna sista fälla kristdemokraterna går i. ”Rädda Rissne”, kallar de kampanjen. Och målar upp en bild av ett område i förfall. Gör något istället för att sprida rykten, kontrar Landin.

Tittar ut över Hässelby strand. Åt den ena sidan ligger Mälaren mörk, åt den andra lyser ett tunnelbane T trotsigt upp natten. Här byggs det så det knakar. Snart ska hela centrum rivas och ge plats för något nytt.

Här växer staden, den riktiga staden. Här och i Rissne. Det är värt att försvara.

2 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

Just så! Jag tror att jag gillade Stockholm Live så intensivt för att de lyfte förorten och förortsbon. Det är coolt att bo i förorten! Det är lätt att smaka på innerstadens alla attraktiviteter och lika lätt att kliva utanför dörren och ta sig till lugna, gröna lungor. Det blir som ett mindre samhälle i det stora. Jag älskar att snedda genom centrum och då möta igenkännande blickar, nickar och glada hej! Från äldre, yngre och jämnåriga. Höra nioåriga tjejer ropa "Hej Emelies mamma!" Dessutom denna fantastiska blandning av människor från hela världen, med och utan högskolepoäng, arbetare, tjänstemän... osv jag kan hålla på i evighet - precis som du Johan - du stolte förortsbo :-)

Nathalie Sundesten Landin sa...

Kolla här då: http://www.etc.se/radikala/templates/ct_268.aspx?number=36218&category=48