tisdag, mars 13, 2007

Det kan bli så stort på söndag, så stort

Det finns något storslaget romantiskt över Hammarbys bandysäsong i år. Det idrottsliga vacklandet som förbyttes i iskall beslutsamhet och framgång, trots det ekonomiska mörker som ruvat – och ruvar - över klubben. I den mån idrott handlar om kamp, uppoffring, viljans triumf över omständigheterna, så undrar jag om vi någonsin tidigare sett idrott i en renare form än detta.

En artikel i dagens DN understryker vad jag menar. Vi läser om hur omkostnaderna för att ta laget till Uppsala för finalspel mycket väl kan överskriva de måttliga intäkter matchen ger. DN beskriver bland annat hur det var först under måndagskvällen fick som Hammarbys tränare Stefan "Lillis" Jonsson fick klartecken från styrelsen om att ”boka in laget för övernattning i eller i närheten av Uppsala natten mellan lördag och söndag.”

Men det är precis som Johan Esk skriver i en mycket läsvärd krönika om frågan i samma tidning: ”Utblottade och uträknade – då är Hammarby som farligast.” Kanske kan det vara så; att den undergångsstämning som den katastrofal ekonomin måste skapa kan vara det lilla extra laget behöver för att denna gång, äntligen, ta hem segern och inte som så många gånger förr falla på målsnöret.

Johan Esk inleder sin krönika med ett klassiskt Strindbergcitat. Han skriver:

”Och det kommer en dag, då det blir än värre, men då, då komma vi ner från Vita Bergen, från Skinnarviksbergen, från Tyskbagarbergen, och vi komma med stort dån som ett vattenfall, och vi ska begära igen våra sängar. Begära? Nej, ta!"

Och så är det. Nu gäller det, inte att begära utan att ta. Och trots att min släkt har rötterna uppe i Hälsinglands skogar finns inte en uns av tvivel i mitt bröst: På söndag är det södermalm som ska ta hem SM-guldet.

(Och sedan ska även de andra problemen klubben dras med naturligtvis överkommas med samma glöd. Men det tar vi då. Nu är det bara en sak som gäller. Seger på söndag. Allt annat är detaljer. )

Andra bloggar om: , , och annat intressant

3 kommentarer:

fredrik sa...

Det är ju förmodligen sista chansen. Med tanke på ekonomin. Men nu komer det äntligen att ske. För det måste ju det.

Anonym sa...

Bandy? Känner ingen som talar om bandy. Roligt att någon gör det. Spelas det f.ö. någon annanstans än i Sverige?

A-K

P.S. Välkommen tillbaka från Japan! Bodde där i 1 1/2 år på 60-talet. Fick du tillfälle att höra någon japansk live music, som t.ex. koto, shakuhachi (bambuflöjt), och shamisen(luta med tre strängar)? Fick du gå på kabukiteater? Vi satt en gång i tre timmar, förstod inte ett ord men var fascinerade. Kyoto var underbart med gammal kultur. Japaner är så vänliga mot småbarnen; det såg jag när jag var där. Allt för barnen, men när de börjar skolan får de växa upp fort!
Vad tyckte ni om maten?

Johan Sjölander sa...

Jorå, bandy spelas även utanför Sverige. Fast inte så långt utanför ... typ Ryssland, Norge och så. Så nej, det är inte fotboll direkt. Men fortfarande en härlig sport.

En begränsning eftersom vi var med Ingrid i japan var att vi inte riktigt vågade oss på teater eller live-musik. Så tyvärr missade vi allt sådant (vi hade inte direkt någon som kunde sitta barnvakt med oss, tyvärr.)

Maten var ... fantastisk. helt fantastisk. Tror inte jag åt en enda dålig måltid, men däremot ett stort antal helt underbara.