fredag, mars 30, 2007

Hur förändrar man världen?

Al Gore är i stan, och det är uppenbarligen mer än ”bara” en fd vicepresident som är på besök. Framförallt är det uppenbart så att det är mer än ”bara” killen som nästan men inte riktigt blev president som är här. Och när jag sitter här i lägenheten kan jag inte låta bli att fundera över vad Al Gores karriärutveckling säger alla oss som på ett eller annat sätt är politiskt och samhälleligt engagerade.

Har Al Gore gjort mer nytta som oberoende opinionsbildare än han skulle ha gjort som USA:s president? Det är den fråga som pockar på ett svar. Och svaret är inte så enkelt som man kan tro. För på ett plan är det självklara svaret nej, hur många filmer och Oscarstatyetter man än kan ståta med så väger det lätt mot all den exekutiva (och opinionsbildande) makten som finns i händerna på världens mäktigaste man (eller, snart kanske, kvinna.)

Men samtidigt. Som president är du också i någon mening omständigheternas fånge. Al Gore som president hade förmodligen (säger förmodligen) inte kunnat vara lika frispråkig som han är som filmare. De problem och frågeställningar du tvingas arbeta dagligdags med är inte nödvändigtvis de du själv skulle välja. Se bara på Lyndon B. Johnsson, som tvingades lägga så mycket av sin energi på ett eskalerande Vietnamkrig istället för de sociala reformer han egentligen brann för.

De politiska ungdomsförbunden, och partierna, har tappat medlemmar under lång tid. Många har förklarat detta med människors ovilja att binda sig för ett helt åsiktspaket, istället lyfts enfrågerörelser som ett alternativ för dagens generationer. Själv tror jag inte riktigt på detta. Jag tycker att det finns ett behov av helhetssyn, och jag tror att tillräckligt många inser detta för att kunna bära även framtidens partiväsende.

Däremot drar jag en annan slutsats av exemplet Al Gore. Att vara politiker och vilja förändra världen kommer i framtiden innebära att du rör dig på en mängd olika arenor. Ibland är du förtroendevald och jobbar parlamentariskt, ibland kanske din roll blir den rena opinionsbildarens. För de demokratiska partierna som organisationer tror jag att det kan vara nyttigt att anpassa organisationen till denna verklighet.

För alla har inte Al Gores ekonomiska resurser. Då kan ett öppet och modernt partiväsende vara den struktur som ger även andra chansen att på olika sätt dra sitt strå till stacken i kampen för en bättre värld. Hur detta ska gå till kan man prata mycket om. Men jag tror ändå att färdriktningen bör vara tydlig.

Läs mer om Al Gores besök, exempelvis här och här och här

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Redaktionen sa...

"Har Al Gore gjort mer nytta som oberoende opinionsbildare än han skulle ha gjort som USA:s president?"

Det är en bra fråga. Ibland önskar jag att Gore blivit president istället för Bush Jr, men kanske kommer det visa sig att det som hände var det bästa.

Jonas N sa...

Får man vara så oförsynt om hänvisa till Johan Ingerös utmärkta blogpost i just denna fråga. Den är läsvärd oavsett om man låter sig hänföras av Gore's 'dokumentär' eller inte, och svarar också på frågan hur mycket nytta Gore faktiskt gjorde när han kunder ...

Anonym sa...

För att lägga vikt vid frågan "Hur förändrar man världen?", så borde det kanske vara så att det är de "obekväma sanningar" som tex. journalister bär på som är en av flera nycklar för att ge den frågan ett svar.

Alla människor har rätt till att vara informerade om vad som händer i samhället och i världen. Men hur nyanserad är egentligen den bild som journalister ger av vad som händer i tex. klimatfrågan? Har vi genom media fått veta allt som är av intresse? Vet vi tillräckligt mycket för att bilda oss uppfattningar och slutsatser? Jag tror väldigt mycket på att funderingar om journalisters verktyg för att granska, anlysera och informera är en viktig pusselbit för ett fungerande samhälle och en fungerande värld.

Mina personliga tankar om hur man kan vara delaktig i att förändra världen.

Anonym sa...

Mycket bra fråga, jag tror han har lyckats göra bättre ifrån sig som Icke president.

Kolla in min GORE site ;0)

http://www.backmansbio.se/rvstart.htm