onsdag, mars 21, 2007

Vår alldeles egna lilla Kubakris

Jag vill inte på något sätt förringa allvaret i att representanter för den kubanska regimen kallat svenskar för både det ena och det andra (och om jag förstått det rätt bland annat dragit in vårt blodiga vikingaarv i historien). Men jag kan ändå inte riktigt låta mig fångas av allvaret i vad vår utrikesminister nu i tidningarna benämner ”en diplomatisk kris”.

Diplomatiska kriser; det begreppet tycker jag borde förbehållas för länder som mot internationell rätt håller svenska medborgare fängslade eller liknande situationer. Kanske kan man använda det när representanter för utländska ambassader gör våld på svenska konstverk. Rena ordväxlingar vet jag inte riktigt om de egentligen kvalar in.

Men visst. En ursäkt från den kubanska staten vore på sin plats. Och sedan skulle vi kunna återgå till att prata mänskliga rättigheter och demokrati. Vilket är vad hela diskussionen borde handla om från början.

UPPDATERING: Noterar att affären också verkar inbegripa något form av öppnad diplomatisk post. Nåväl. Vi får väl se hur det utvecklar sig... SLUT PÅ UPPDATERING

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Rörande svenskt...: Så ber vi om ursäkt och vänder andra kinden till!!

Anonym sa...

Sluta gulla med Kuba. Skänk biståndspengar till grupper som aktivt arbetar för att krossa kommunistdiktaturen.

A-K Roth sa...

Om enbart ordväxlingar gör en diplomatisk kris? Visst kan det väl göra det om det går långt nog. Och ah, yes, våldet på den vackra Snövit som försorsakade så mycket intresse för ett par år sen.

Om Ambassadören hade svurit långa rader (så svenskt det skulle ha varit också) och stormat ut hade det naturligtvis varit bättre.

Men det hade ändå varit en diplomatisk kris.

Anonym sa...

Men enligt en riktig historisk analys så har det aldrig funnits några riktiga "Svenska" vikingar då Sverige vid denna tid inte var Sverige i egentlig mening så varför hänvisar då alla skribenter jämnt och ständigt till dessa påståenden!?.Sedan så kan man ju även notera i Kuba frågan att om jag inte är helt fel ute så var ju Bildt först ut på plan med att åsidosätta denna nation vid namn Kuba för deras människosyn.Förväntar sig då inte Bildt ett motspel till detta eller tror han att vederbörande ska hålla med och tiga still!?.Man är inte ensam till att två träter!.

Spirit

El Manisero sa...

Diplomatisk kris är verkligen att ta i. Bara en helt normal reaktion från ett land som Kuba, som karakteriseras av att "prata om saken" inte är aktuellt...

/johan

Dagen då Fidel Castro tappade fattningen