fredag, mars 16, 2007

Tsunamibandssoppan kokar vidare

SÄPO lägger ner förundersökning som inleddes efter att antalet ”tsunamiband” som hittats i källaren på regeringskansliet plötsligt mystiskt minskat från den ena dagen till den andra. Orsaken till de olika uppgifterna om hur många band det var frågan om är enligt säkerhetspolisen nu att siffror ”misstolkats” (hur tusan kan man nu kan ”misstolka” en siffra…)

Om man tycker att den politiska hanteringen av den fruktansvärda katastrof som inträffade efter tsunamin har varit ovärdig, så är den fortsättning som följt i samband med dessa mystiska band så oerhört mycket värre. Det började redan med den nya regeringens kanske mest korkade mediestrategiska drag att mitt under brinnande Boreliusaffär försöka dra fokus till något annat genom att hålla en presskonferens om – visade det sig – ingenting annat än att ett antal band som ingen visste vad de innehöll hade återfunnits. Och på den vägen har det sedan fortsatt, men rykten, läckor, återinkallade katastrofkommissioner, polisutredning och spekulationer.

Och även om SÄPO nu lägger ner sin utredning, lär det tyvärr inte vara slutet på spekulationerna. Och hela tiden rivs sår upp, sår som borde få tid och ro att läka. Djupt tragiskt, det är vad det är.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår din oro i att frågan utreds. Att dina kollegor inte hanterade katastrofen speciellt väl, torde vara ett faktum även en partimedlem som du håller med om?
Att det utreds och ansvarsförhållanden klargörs är av oerhörd vikt - om landets högsta ledning inte kan hantera en katastrof skall befolkningen få veta detta.

Nej, hanteringen efter regeringsskiftet är knappast värre än själva sakfrågan. Att personer i ledande befattningar drabbas av plötsliga minnesförluster och ljuger i KU; det är allvarligt och i sak bra mycket värre än något i den här historien.

Anonym sa...

Ja hur kunde detta över huvudtaget hamna på SÄPOs bord. Det borde vara ett jobb för KU att utreda varför värdefulla utredningsresurser hos SÄPO har slösats bort på detta nonsens. Det skulle också ha varit KU som utrett varför inte regeringen klarar av att räkna banden från början. Fredrik Reinfeldt hånar verkligen de överlevande från tsunamin med sina politiska manövrar.

Anonym sa...

Jag har skrivit ett längre blogginlägg om hur Alliansen nu två gånger använt desssa banden för att skapa dimridåer. Jag skrev även om det i oktover och januari. Gå in och läs min blogg och begrunda!