Det normala är att de partier som vinner regeringsmakten får ett litet positivt skutt uppåt i opinionen i de första mätningarna efter valet. Det lustiga är att detta gäller även om man frågar människor vad de faktiskt röstade på – valvinnare tenderar alltså att bli överrepresenterade också där. En god vän som jobbar med sådana frågor förklarade för mig att det handlar om människors tendens att vilja se sig själva som att ha satsat på rätt häst. Själv tror jag också att regeringsmakten innebär många möjligheter till profilering och att visa vad du vill – saker som också kan ge positiv genklang.
Denna utveckling har som bekant uteblivit med vår nuvarande regering. Istället har alliansen gjort ett historiskt ras vad gäller väljarstöd. SKOP:s undersökning som publiceras idag visar att denna trend håller i sig. Skillnaden mellan blocken ökar, främst på grund av att stödet för regeringspartierna minskar.
Den aktuella undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och 15 mars. Det är alltså efter det att skattesänkningarna fått effekt. Tidningarna fylls varje dag med artiklar om hur bra ekonomin går, hur arbetslösheten är på väg att pressas tillbaka (något som alla förmodligen torde förstå är en effekt av den förra regeringens politik, inte den nuvarande, men det skulle ändå kunna skapa en stämningsbild).
Det är skillnad på opinionsundersökningar och valresultat. Men de borgerliga politiker som trodde att det skulle fungera att riva av plåstret med alla negativa förslag snabbt i höstas, och att folk sedan skulle glömma och förlåta när skattesänkningspengarna trillade in, de får nog ta och tänka om.
Det kan nämligen också vara så, att människor röstade på ett nytt arbetarparti men fick ett gammalt överklassparti. Mot den bakgrunden är det enda som egentligen överraskar att raset inte är större. Men det är som sagt långt till 2010.
Läs mer om SKOP:s undersökning här.
Andra bloggar om: politik, alliansen, regeringen, opinionsundersökningar, valet 2010 och annat intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar