Vi borde förstått hur det skulle gå. Här har vi; en entusiastisk hyresgäst och moderat fritidspolitiker som driver utvecklingen, några fastigheter i Solna, en fastighetsägare med en skvadron jurister på sin sida. Krydda detta med en gnutta girighet och övertro på ombildningarnas fördelar. Resultatet? För hyresgästerna; katastrof.
Vad som hände var alltså att hyresgästerna på Virebergsgatan 14-16 i Solna ville ta över fastigheten de bodde i. Denna process snabbades upp kraftigt; och den nybildade föreningen upptäckte plötsligt att de hade betalade 96 miljoner för att få ta över en fastighet, innan köpet var helt klart. Överlåtelsen visade sig sedan vara minst sagt problematisk, och stoppades därför. Men de forna hyresgästernas pengar är nu låsta hos fastighetsägaren; Storstockholms fastighet AB, något som innebär en privatekonomisk katastrof för flera av hyresgästerna (läs mer i svenska dagbladet här).
”Jag är för ombildningar. Det är viktigt att påpeka. Men det ska gå juste till. Detta kan inte få fortsätta, och därför hoppas jag nu på en ”lex Vireberg”. Folk har varit så ivriga att köpa, de blev giriga och faktiskt helt förblindande”, säger Farouk Kobba, som var den m-märkte entusiast som drev på det hela, till tidningen.
Personligen bor jag i bostadsrätt. Jag har inga problem med denna upplåtelseform, även om jag ärligt talat inte heller ser de stora fördelarna gentemot hyresrätt. Men min bestämda uppfattning är att politiken ska vara utformad så att det ger mesta möjliga valfrihet för individen att själv välja hur han eller hon vill bo.
Så är det som bekant inte i dagens Sverige. Istället drivs en benhård politik som, med moderaten Kobbas ord; gör folk ivriga och faktiskt helt förblindade (och som leder till minskad valfrihet på bostadsmarknaden). Nu ska det ombildas, och gemensam egendom ska förvandlas till kronor och ören i den enskilda hyresgästernas fickor. Resultatet blir för min del att jag kommer att få svårare att få tag i en hyresrätt om jag någon gång så önskar, och för samhället att vi tappar stora gemensamma värden.
Virebergsgatan är ett exempel på när det går extremt fel. Men som illustration över hela omvandlingspolitikens baksida tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt.
Andra bloggar om: politik, hyresrätt, bostadsrätt, bostadspolitik, solna, virebergsgatan och annat intressant
6 kommentarer:
Det enda sättet att aktivt förbättra bostadssituationen och valfriheten är att återställa systemet. Hyresregleringen är den sista av andra världskrigets prisregleringar som finns kvara. Kaffe- och bensinransonerna försvann tidigt. Matsubventionerna lite senare. Kvar återstår hyresregleringen. Den gör köerna längre och bostadsrätterna dyrare - sämre för alla som vill in, bra för alla som är inne i systemet. Dåligt för ägare, och i längden dåligt för brukarna också. Marknadshyror är bra. Det funkar med marknadspris på mat, villor, bilar och barnvagnar. Varför inte på hyresrätter också?
Det är alltid jobbigt när sådant händer. Men man får inte glömma bort att det oftast går bra!
Henrik, liberal
Frågan är var girigheten fanns i detta fall, det fanns ju någon som rapporterade in detta för att det skulle granskas och sätta stopp för ett köp som förmodligen hade gagnat de boende men missgynnat skatteintaget. Transportköpets syfte är vad jag förstår av rent skattemässig art men att lagen har en gråzon vad jag förstår efter som det är flertalet ombildningar som skett på detta vis.
Det var Farouk Kobba själv som nämnde girigheten. Eftersom han var i sådan hög grad personligen inblandad tar jag honom på orden.
Bröder! Tack för era mycket läsvärda kommentarer. Problemet som återstår nu för de boende: Vad ska hända nu? Ska de sitta och vänta helt låsta i 1 el. 2 år på att Hyresnämnd och Hovrätt säger sitt (ett säkert nej till förvärvet)? Borde inte Solna Kommun ta sitt ansvar och gripa in på hyresgästernas sida? Vad gör Hyresgästföreningen? Borde inte säljaren vara modig och besluta att häva köpet och betala tillbaka pengarna? Även marknadsekonomin kräver en gnutta etiskt beteende! Det ska upprättas en Lex-Vireberg, genom att häva köpet!
Tidigare drabbad.
Glada amatorer har nu reparationer att se fram emot som saljaren slipper. Gamla fastiheter kan kosta 200 miljoner att reparare allt utslitet. Ett tips; Saljaren kan inte overlata en sak dom inte har, en brf fastighet. Kopet ska ga tillbaks, det ar ogiltigt. /Nils
Skicka en kommentar