måndag, oktober 01, 2007

Bra att Forseke kliver av

Även om regeringen och Mats Odell famlat omkring som vore de fullkomligt handlingsförlamade så tar nu Karin Forseke sitt personliga ansvar och lämnar själv uppdraget som ordförande för regeringens privatiseringsråd. Och det är ett fullkomligt väntat besked efter den svidande kritik som tex FI riktat mot hennes förra arbetsplats Carnegie under hennes tid som koncernchef (via Johan Lundberg, och nu också DN).

Det här gör inte att jag tycker bättre om Mats Odell som minister eller regeringens utförsäljningspolitik. Den tondövhet man visat prov på gällande krikten mot inte minst Forseke (se tex här) har inte varit imponerande. Men det är ändå bra att någon tog till sig kritiken och gjorde en ohållbar situation åtminstone något mindre ohållbar (även om det då inte blev ministern själv).

Sedan får vi se. Något säger mig att sista ordet inte är sagt vad gäller herr Odells fögderi. Låt oss gissa att de övriga borgerliga partierna i högeralliansen mellan skål och vägg stundtals väser bittra förbannelser över kristdemokraternas val av ministerkandidat...

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Personligt ansvar"?
Kan inte nâgon för en gâng skull reda upp nâgot istället för att ta en "time-out"/kliva av?

Det hade enligt min mening varit personligt ansvar.

Nej, istället är det som vanligt.
"Ops, det bidde fel, X drar sig tillbaka, fast felet blir inte tillrättat"

*suck*

Anonym sa...

Folksam är ju en hederlig och av rörelsen helt oberoende röst. Mycket trovärdigt.

Anonym sa...

Och som vanligt är det en kvinna som lämnar sitt uppdrag! Känns som att män sällan gör det!!
Mats O nu har du din chans!!!

Marie Lundvall sa...

Du har fel beträffande det personliga ansvaret. Faktum är att Finansinspektionen riktar kritik mot ledning och styrelse år 2006 och 2007, dvs. efter Forsekes tid som koncernchef. FI riktar, de facto, ingen kritik mot Forseke personligen, vilket hon också har noterat.

Forseke inser att journalister och opposition ändå gör en poäng av detta - och skildrar det som om hon vore ansvarig. Gemene man har ju inte läst rapporten, så man kan alltid låta det spilla över på henne på ett illusoriskt sätt.
Läs rapporten först - innan du drar slutsatser om personligt ansvar. Journalister är ofta, f.ö., alltför slarviga och lata. Desinformation är ju vardagsmat.

Johan Sjölander sa...

Marie, Ingrid Bonde uttryckte det inte så under utfrågningen av NU. Se

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=699982