tisdag, oktober 09, 2007

Det handlar om att Maud Olofsson faktiskt ljugit

Att låtsas vara någon annan än den man är är att ljuga. När Aftonbladets läsare ficks att tro att de chattade med näringsminister Maud Olofsson fastän det egentligen var ministerns pressekreterare som satt bakom tangentbordet blev de alltså ljugna för. Och de som ljög var pressekreterare Lisa Wärn men även Maud Olofsson själv som uppenbarligen var med på bluffen. Frågan när man diskuterar chat-skandalen är alltså en och endast är; är det ok att ljuga?

Svaret på den frågan måste vara nej. Att som Lisa Wärn inledningsvis försökte till Dagens Media, på frågan om det var Maud Olofsson som chattade eller inte, svara att "indirekt var det ju det, men det var ju jag som satt och tryckte på tangenterna. Men det var Mauds ord" håller som alla förstår inte.

Och det verkar även folket på näringsdepartementet ha förstått. Men när denna försvarslinje faller samman håller det heller inte att lägga all skuld på den chattande pressekreteraren. Att det bara är Lisa Wärn som ber om ursäkt är fullkomligt otillständigt. Särskilt när hon själv förklarar bakgrunden för Aftonbladet; "Maud blev dubbelbokad och vi tyckte att vi hanterade det här på bästa sättet." Alltså, "vi" tyckte. Alltså, Maud var med på saken (vilket egentligen säger sig självt, att näringsministern skulle vara så upptagen att hon missat att hon chattat med Aftonbladets läsare utan att hon själv var med förefaller minst sagt otroligt.)

Så att Maud Olofsson själv ber om ursäkt - inte minst till Aftonbladets läsare - är det minsta man kan begära. Men frågan är faktiskt större än så. Jag drar mig till minnes Åsa Petersens alldeles lysande krönika från häromdagen: "Det är skillnad på fusk och fusk". I den texten pekar Petersen på vilket bekymmer vi har med en regering som å ena sidan jagar bidragsfuskande sjukskrivna med blåslampa, men å andra sidan som Maud Olofsson säger att det "inte är ett jättestort problem" när företag fuskar med skattereglerna.

Nu understryker samme näringsminister detta genom att inte ens ha civilkuraget att gå ut och be ordentligt om ursäkt när hon själv har ljugit inför både Aftonbladet och dess läsare. Pinsamt, är bara förnamnet.

Kommenterar gör Bloggen Bent, Kjellberg, Politikerbloggen, Alliansfritt Sverige och Eva-Lena Jansson. Hela fejk-chatten kan du läsa här.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Kristofer sa...

När kidsen lånar leg av en äldre och försöker komma in på krogen (rätta mig om jag har fel) så heter det väl urkundsförfalskning...

Men att Maud har en konstig syn på det här med fusk fick man väl bekräftat redan när det för ett par veckor sedan rapporterade om fusk med de hushållsnära tjänsterna att någre gjorde ett icke godkänt jobb men skrev något annat på fakturan så man kunde dra av kostnaden.

Maud reagerade inte nämnvärt på det hela utan menade att det är "en omställningsperiod".

Lasse B sa...

Helt rätt det är urkundsförfalskning att låna någons leg för att komma in på krogen.

Det är också urkundsförfalskning att skriva på något med någon annans namn i syfta att låtsas vara den personen, och den som har uppmuntrat till det har gjort sig skyldig till anstiftan av brottet. ja i alla fall om jag fattat juridiken rätt

Grottolle sa...

Nu förstår jag varför Maud Olofsson har dubbla löner..
Hon har ju folk som är hennes
andra hälft. Tala om en rutten bluffmakare.