tisdag, oktober 02, 2007

Schlingmann har rätt om barnbidraget

Det hör inte till vanligheterna att jag berömmer den moderata partisekreteraren. Men av alla de företrädare som i dagens SvD får förklara varför de avvisar kravet på ett behovsprövat barnbidrag tycker jag att Per Schlingmann är den som går mest direkt på pudelns kärna. "På ett sätt är förslaget bra, och det är att han har utgångspunkten att statens resurser ska gå till de som har verkliga behov. Men vi är ändå väldigt kritiska mot förslaget, eftersom kan göra det mindre lönsamt att arbeta" säger han till tidningen.

Och så är det naturligtvis. Varför ska en person behöva tveka över att gå upp i arbetstid då hon (för antagligen är det en hon) riskerar att förlora barnbidraget om löneintäkterna ökar? Nej, även om jag kan förstå det lite klasskampsretoriskt attraktiva i att säga "inget barnbidrag till miljonärerna" så är detta en farlig väg att vandra. Min åsikt är snarare att Sverige behöver färre behovsprövade bidrag, och inte fler (bland annat tyckte jag att detta var en av de stora poängerna med maxtaxan i barnomsorgen).

Behovsprövade bidrag blir tyvärr lätt fattigdomsfällor. Och vi kommer förmodligen aldrig att komma helt bort från dem. Men att återinföra den typen av marginaleffekter där det verkligen inte behövs är både dumt och onödigt. Värna den generella välfärden, för både rättvisa och arbete.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en annan aspekt man ska räkna in vad gäller skillnander mellan behovsprövade bidrag och generella bidrag.
Det är administrationskostnaden av bidraget. Ett behovsprövat bidrag kostar vad jag förstår ca 7% mer att administrerar, än ett generellt. Idag utgör administrationen ca 5% av barnbidragen. Dessa pengar tas ju ut av de för ändamålet avsatta pengarna. Så ett behovsprövat bidrag kostar alltså ca 12% och dessutom blir det då mindre med pengar kvar av kakan att fördela.
Viveka

Anonym sa...

Det är dyrt med kapitalister!
Viveka

Fredrik sa...

Hmm... Lite märkligt det här. Jag håller helt med dig om att ett behovsprövat barnbidrag är fel, av precis den anledning du skriver - att det blir en fattigdomsfälla då man kan hamna i en situation där de inte lönar sig att jobba mer eftersom man då blir av med bidraget. Barnbidraget skulle kunna fungera utjämnande i alla fall då skatteuttaget är större från dem som (i brist på bättre ord) är rika än för dem som (återigen) är fattiga.

Men, det är ju inte så enkelt. Marginaleffekterna vid utbetalningen finns ju också vid insamlingen av medlen. Också där kan folk tvingas välja mellan att jobba mer eller behålla sin lägre skattesats.

Om man tycker illa om marginaleffekter som dessa blir det (vad jag som icke-politiker kan se) svårt att överhuvudtaget driva en politik som genom skatter är utjämnande.

Vad tycker du?

Johan Sjölander sa...

Hej Flyktiga tankar. Tack för din kommentar. Jag tror att problemen med de marginaleffekter vi har med den typ av progressiva skatter vi exempelvis har i Sverige är relativt små. Det är exempelvis väldigt få som väljer att inte gå upp i heltid på grund av värnskatten (den högre skattenivån gäller ju bara på inkomster över brytpunkten - effekten blir ju inte att du förlorar något av det du tidigare tjänade, endast att du får ut något mindre av varje lönekrona du tjänar över en viss nivå. Dessutom så är det få deltidsarbetande som överhuvudtaget befinner sig på den lönenivåerna). Så jag tror inte i praktiken att det är något problem.

Däremot är det i praktiken problem med behovsprövade bidrag. Särskilt om det blir olika system som samverkar på ett både oöverskådligt och svårförutsägbart sätt - vilket exempelvis skulle bli fallet om vi gick ännu längre vad gäller behovsprövning istället för generell välfärd.

Anonym sa...

Man kan ju fråga sig också varför föräldrar som tjänar tillräckligt alls behöver barnbidrag. För att "det ska du ha"?

Daniel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Daniel sa...

Att se något klasskampsretoriskt attraktivt i kravet på behovsprövat barnbidrag är obildat. Det dessa "klasskämpar" glömmer är att höginkomsttagarna i gengäld, åtminstone före 2006, betalar betydligt högre skatt.

Generella välfärdslösningar är något av det klokaste den svenska socialdemokratin har kommit på. Rör inte dem, förmenta/missledda klasskämpar eller andra!