fredag, oktober 19, 2007

Nu hänger det på Birgitta Rydberg och landstinget

Glädjande nog har nu även moderaterna i Stockholms stadshus övergett sitt hårdnackade motstånd mot ett sprutbytesprogram (läs mer i Svd här eller DN här ). Förnuft och medmänsklighet har därmed vunnit över en prestigeladdad principfasthet.

I landstinget har bland annat vi socialdemokrater hårt drivit frågan om att sätta igång ett sprutbytesprogram gentemot den borgerliga majoriteten. Hittills har det varit stopp. Vi får se om omsvängningen i stadshuset några hundra meter bort på Hantverkargatan nu också kommer att leda till att murarna faller i landstingshuset.

När det händer är det verkligen läge att fira. Men beskedet från Stockholm stads politiker var åtminstone ett hoppingivande tecken på vägen.

För mer bakgrund och argumentation, se vad jag skrev exempelvis här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Jag är helt överens med dig i sakfrågan, men känner mig ändå tvungen att påpeka att ditt parti delade Rydbergs uppfattning så länge ni faktiskt styrde länet. Om jag inte visste bättre skulle jag nästan tro att ni utnyttjar svårt sjuka människor i ett blockpolitiskt maktspel...

Johan Sjölander sa...

Vad bygger du det på, Johan? Min minnesbild (och jag var faktiskt med) är istället att vi drev på för den lagändring (genom exempelvis vårt remissvar) som gör det möjligt för landstingen att sätta igång detta arbete.

Men du kanske har annan information?

Johan Ingerö sa...

Ja, det gjorde även folkpartiet med sitt remissvar om jag minns rätt. Däremot vill jag minnas att ni inte ville införa ett utbytesprogram i Stockholm. Det var nog bara vänsterpartiet som var för ett sådant.

Johan Ingerö sa...

Vad gäller min bild av er partilinje så kollade jag den med Dag Larsson. Jag tolkade det som att han bekräftade att ni var motståndare till sprutbyten så sent som förra perioden. Du kan läsa vårt meningsutbyte här: http://daglarsson.blogspot.com/2007/07/idag-r-expressen-sanningsgare.html

Johan Sjölander sa...

Nej, Dag säger att frågan varit kotroversiell (vilket är sant). Men alla partier på den röd-gröna sidan var överens om att införa ett sprutbytesprogram om vi vann valet 2006. Att vi inta hann med tidigare får väl främst skyllas på den sena lagstiftningen.

se exempelvis:

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_331242.svd

Så måhända kan man kritisera (s) för en viss senfärdighet. Och så är det naturligtvis; jag skulle ljuga om jag sa att mitt parti var det som först och tydligast drev frågan.

Men att antyda att vi bytte åsikt efter valet av partitaktiska skäl är faktiskt direkt felaktigt.

Johan Ingerö sa...

Okej, då är min minnebild helt enkelt felaktig, vilket jag faktiskt är glad för.