måndag, oktober 15, 2007

Sverige bäst i Europa på integration?

Sverige, Portugal, Belgien, Nederländerna och Finland. Så ser top-fem i integrationspolitik ut i Europa, enligt ett EU-finansierat forskningsprojekt kallat "The Migration Integration Policy Index". Och av dessa fem är det bara Sverige som kan klassas som ett land som har en politik är till fullo inriktad för att underlätta integration. Den nyheten pubicerades alldeles nyss på BBC:s hemsida.

Studien tittar på ett antal nyckelområden; invandrarens rättigheter på arbetsmarknaden, möjligheterna till permanent boende, rätten till familjeinvandring och lagar för att motverka rasism och fördomar. Utifrån detta har man sedan tagit fram 140 indikatorer, och bland dessa är det alltså Sverige som placerar sig bäst.

På ett plan är ett sådant resultat naturligtvis kul. Det visar att vi inte helt måste skämmas när det gäller politiska ambitioner på integrationsområdet under de senaste åren. Men samtidigt blir det också skrämmande tydligt hur långt vi är från att lyckas. För även Sverige är fortfarande ett land med en omfattande etnisk diskriminering och stora problem (se bland annat gårdagens nyhet om gästarbetarnas boendestandard).

Studien publiceras vad jag kan förstå det i morgon, tisdag. Mer diskussion lär följa.

Via DN

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Visst är det trevligt att vinna. Men frågan är ju som du skriver vad man egentligen har vunnit. Forskningsprojektet inriktar sig ju enbart på teorin vilken faktiskt är tämligen ointressant, det är praktiken som räknas.
Får se om det står något matnyttigt när hela rapporten offentliggörs.

Nina Unesi sa...

Det var ju roligt! Jag har aldrig tyckt att något annat europeiskt land är lika bra på integration som Sverige är, även om det finns mycket kvar att göra.