onsdag, oktober 24, 2007

Senaste Neo inspirerar (faktiskt)

Jag är egentligen inte vidare förtjust i timbroborgerlighetens så kallade flaggskepp Neo. Dels för att jag inte gillar den politiska linjen, naturligtvis, men också för att jag handen på hjärtat tyckt att tidningen alltför ofta varit rätt trist och oengagerande. Men det senaste numret - med temat "detta måste göras" - var faktiskt rätt inspirerande.

Inte för att jag plötsligt bytt åsikt och håller med. Nä, tvärtom. Den politiska linje som Neos redaktion nu driver är något jag är beredd att bekämpa med kraft. Ska man sammanfatta det budskap som genomsyrar tidningen är det att man nu vill låta medelklassen slippa ansvaret för den gemensamma finansieringen av välfärden. Detta beskrivs på modernt nyspråk som att "öppna upp för alternativa finansieringslösningar" men vad det i praktiken betyder är att man inte tycker det är värt det att låta alla få del av den kvalitet på vård, skola, omsorg som framtidens (medelklass)-medborgare kan antas efterfråga.

Men det är befriande med en politisk tidskrift som faktist vågar tycka något, något konkret. Istället för postmoderna flummerier presenterar Neo handfasta handlingsalternativ; det här och det här och det här borde göras. Tänk om vänsterns intellektuella skulle våga sig på samma sak. Istället för att klaga på att "politikerna" saknar "visioner" faktiskt sätta sig ner och göra sitt jobb - utifrån en bildad och teoretisk grundsyn presentera möjligheter och alternativ som på riktigt är möjliga att genomföra.

Och på tal om Arena - jag läser på Svenssons blogg att det tydligen framfördes en viss kritik mot den tidskriften på Skåne socialistiskt forum. Och det är tyvärr inte särskilt underligt. En vänstersinnad person som faktiskt vill förändra verkligheten riskerar att bli mer konfunderad än inspirerad av merparten av det som skrivs där.

Tur då att det finns sådana som Katrine Kielos (som visst precis vann något fint pris, grattis säger jag!). Ska den politiska vänstern komma tillbaka i någon bredare mening än bara rent kortsiktigt opinionsmässigt krävs det skarpa hjärnor och vassa pennor som förmår formulera framtidens progressiva politik. Och som åtminstone någon gång vågar vara konkreta (för vänner och bekanta, det är inte fult med politik, inte ens om man är en politisk skribent).

Som sagt. Ur det perspektivet är faktiskt Neo inspirerande. Som motbild. På dem bara.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

A-K Roth sa...

Jamen, Johan, nu blir man konfunderad. Du sammanfattar vad någon annan skrivit och gör en värdeladdad bedömning om vad "det som måste göras" kommer att innebära i praktiken. Jag blir inte klokare av vad du skrivit. Jag ser bara generaliseringar och omskrivningar. Mer krävs nog om du ska övertyga någon. Det krävs att du bemöter poängerna punkt för punkt. Hoppas du ser detta som konstruktivt.

Anonym sa...

Du säger ...."krävs det skarpa hjärnor och vassa pennor som förmår formulera framtidens progressiva politik."
Inte bör det vara förbehållet "skarpa hjärnor" utan även en vanlig solidarisk "bry sig om andra"-hjärna för att kunna argumentera för och försvara offentliga, genom skatter finansierade, och lika för alla efter behov, drivna välfärdssystem inom skola, vård och omsorg.

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Johan Sjölander sa...

AK - tja, det är klart att jag sammanfattar Neos budskap som jag uppfattar det. Om någon gör en annan läsning så är den personen i sådana fall välkommen att presentera den. Och visst är detta en allvarlig och omfattande diskussion som man skulle kunna utvecka längre. Men eftersom min huvudpoäng var en annan (att det är bra med intellektuella som vågar vilja något) så tyckte jag inte att detta inlägg var rätt ställe för den saken.

Bengt - nu förstår jag inte hur du läser mig. Som jag ser det ska alla vara med och utforma den framtida politiken. Allas erfarenheter är då lika mycket värda. Det tror jag att du är överens med mig om.

Men sedan behöver arbetarrörelsen - precis som den alltid har gjort - även de som är duktiga på att formulera - sätta ord - på tankar och idéer. Det innebär inte att det är de som ska utforma politiken och dess innehåll.

Men med "formulera" menar jag just "formulera"; och ingenting annat. Möjligtvis var det där du missförtstod mig.

Catti Ullström sa...

Hej

Det här handlar om något helt annat. Eftersom du tidigare bloggat om Burma ber vi dig om hjälp med det igen.

På SöNDAG 4 NOVEMBER arrangeras en BURMESISK KULTURDAG och AFTON.

Vi kommer hålla till på KÄGELBANAN, Södra Teatern och börjar dagen redan kl. 13.00 med burmesisk mat och munkar som chantar. Marika Lagercrantz är konfrancier och på scenen ser vi bland annat Sabbath Hela Veckan, Staffan Hellström, Petra Mede, Matti Bostedt, Susanne Häll och många andra.

Utöver massor av svenska artister deltar även burmesiska munkar, dansgrupper och teatergrupper.

Syftet med kulturdagen är att uppleva burmesisk kultur, visa moraliskt support för det modiga burmesiska folket samt samla in pengar till oppositionens demokratikämpar inne i Burma som nu lider svårt. Pengarna kommer att gå till Solidaritetfonden - Burma.

Alla ni som tycker att 4 november - En söndag för Burma är ett bra initiativ, hjälp oss genom att länka hit!

Den här söndagen arrangeras av volontärer med en väldigt liten budget. Vi har inte möjligthet att köpa oss dyr marknadsföring, och måste därför förlita oss på folks goda vilja. Med er hjälp kan vi sprida informationen och se till att eventet får genomslag.

Vi kan inte erbjuda något som tack för att ni länkar hit, annat än ett litet "tack för länken" i högra hörnet. Vi hoppas helt enkelt på er goda vilja.

Tack på förhand!

A-K Roth sa...

O.K., Johan. Jag var alldeles för pettimätrig. High on coffe?

P.S. Nu hör jag att det blir film av Stieg Larssons Milleniumserie eller är det bara första boken? Man har tom utsett skådespelare!

Anonym2 sa...

Det hade behövts skarpa hjärnor till att formulera frågorna i "rådslagsboken" alternativt strunta i frågor och enbart samla in kommentarer från medlemmarna. Katrine Kielos har en ung men vass penna men vi måste nu konkretisera de samhällsproblem vi vill lösa och sedan informera alla svenskar hur vi tänker oss attackera dessa problem i god tid inför såväl EU-val som nästa riksdags/kommunal/landstingsval.
Ja jag tror att vi måste vara mycket konkreta för att vinna...

Calle Fridén sa...

Nej, jag tänker INTE läsa Neo. Jag får nära nog psykbryt på dem på nätet. Däremot måste jag tipsa om att Focus hade ett riktigt bra reportage om Filip och Fredrik, f'låt Filippa o Fredrik ska det ju vara, i senaste numret.

Attila sa...

Hej,
Jag skulle vilja be dig om en kommentar om ett inlägg jag skrivit som handlar om socialdemokratin.

http://www.attila.tecknare.se/?p=324