Ekot rapporterar idag försiktigt positivt om det faktum att Kina nu för första gången - om än i inlindande ordalag - fåtts att rikta kritik mot militärdiktaturen i Kina. "Jag tror det här framförallt spelar roll för regeringen i Burma, för nu står helt klart att den står isolerad i världen" säger exempelvis den brittiske FN-ambassadören John Sawers. Samtidigt läser vi i SvD en mycket viktig artikel, där Sein Win, Burmas premiärminister i exil, tillsammans med Karin Strandås i Burmakommittén riktar en uppmaning till Carl Bildt att på måndag ta ställning för kraftfulla sanktioner mot juntan på EU:s ministermöte (läs hela artikeln här.)
Tyvärr så är bakgrunden till den senare artikeln att det råder tveksamheter om hur tydligt Sverige är i denna fråga. "Storbritannien har på ett kraftfullt sätt tagit ställning för hårdare sanktioner. Likaså Frankrike och Italien, som tidigare varit motståndare. Även andra länder, som tidigare varit skeptiska till sanktioner, har intagit en tuffare hållning.Svenska Burmakommittén har fått indikationer på att den svenska regeringen utgör en bromskoloss i EU:s samtal om skärpta sanktioner. Vi hoppas att regeringen kan dementera detta" skriver artikelförfattarna och det är bara att skriva under.
För någon vecka sedan var vi alla rörande överens och beredda att agera. Det gäller att hålla i det engagemanget. För det är nu det gäller. Mer om Burmafrågan har jag skrivit här, här och här (bland annat).
Andra bloggar om: burma, demokrati, politik, utrikespolitik, eu, kina, carl bildt och annat intressant
1 kommentar:
Ja, vi kan ju hoppas på att bildt m.fl inser att tuffare sanktioner är vägen att gå, men det har varit oroväckande tyst efter eu-nämndsmötet imorse och media har inte heller "tagit upp tråden". Vi får se vad som händer på måndag men tyvärr tvivlar jag att på att sverige kommer att vara de som driver på för en tuffare burmalinje.
Skicka en kommentar