måndag, oktober 01, 2007

Odells oskicklighet är egentligen inte huvudfrågan

Peter Wolodarski på DN:s ledarredaktion skriver idag en faktiskt riktigt läsvärd reflektion över vad som hänt runt Mats Odell och hans kopplingar till skandaldrabbade Carnegie. Wolodarski sammanfattar kritken mot Odell på ett träffsäkert sätt: "Att rekryteringen av Karin Forseke skulle sluta i ett fiasko var svårt att förutse. Odell kunde dock ha agerat för några månader sedan när Carnegie blev radioaktivt. Men i stället för att göra det valde han den 10 september att till ny statssekreterare utse Urban Funered, som mellan 1999 och 2007 var bolagsjurist respektive Group Compliance Officer i Carnegie."

Texten vibrerar också av den undertryckta borgerliga kritik som tidigare exempelvis Expressens Aaron Israelsson gett uttryck för. "Finansmarknadsminister Mats Odell driver igenom viktiga liberala reformer, men hans skötsel av de statliga bolagen har hittills lämnat en del att önska" skriver Wolodarski och fortsätter: "Först dröjde det orimligt lång tid innan Odell utsåg en statssekreterare och försäljningsgeneral. Sedan lyckades han sätta ihop ett lag som nu faller ihop."

Kritiken mot Mats Odell både från den politiska oppositionen och från andra har varit och är fortsatt hård. Bara de mest hårdnackade alliansvännerna upprätthåller försvaret (roligast var väl försöket från regeringskansliet att skylla hela affären på Tomas Östros, se här, här och här.) Kontentat blir att vi har en minister som ansvarar för en av regeringens som de själva ser det ideologiskt viktigaste uppgifter som vad det verkar saknar både kompetens för uppgiften och stöd.

Min slutsats är att det är läge för socialdemokratin att ytterligare skruva upp trycket i den underliggande sakfrågan, nämligen utförsäljningen av de statliga bolagen. Vi får heller inte falla i fällan att reducera det hela till en fråga om enbart den ena eller andra personens lämplighet. Visst är det oroväckande att så stora och avgörande affärer som kommer att påverka samhället långt efter mandatperioden är över hanteras med sådant lättsinne. Men den politiska kärnfrågan är egentligen en annan. Och det kan vara värt att hålla i minnet.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: