torsdag, maj 20, 2010
Slöseriet kommer att avgöra valet i Stockholm
Den borgerliga landstingsledningen i Stockholms läns landsting håller på att kosta skattebetalarna astronomiska summor genom den skandalöst dåliga upphandligen av bygget och driften av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Jag är helt övertygad om att detta kommer att straffa sig i valet i höst.
måndag, maj 17, 2010
Det våras för den socialdemokratiska idédebatten
Senaste numret av ambitiösa idétidskriften Fronesis damp – dryga 300 sidor tjock – ner i brevlådan samma dag som Gordon Brown aviserade sin avgång som partiledare för brittiska Labour. Det kändes märkligt passande. Inte för att tidskriften vars tema denna gång var “socialdemokrati” är dyster eller pessimistisk. Utan för att det nu på allvar känns som att diskussionen om vad som händer med socialdemokratin efter New Labour har tagit fart. Och det är inte en sekund för tidigt.
söndag, maj 16, 2010
Ett försök att titta seriöst på CUF:s antifacket-kampanj
Centerpartiets ungdomsförbund har i dagarna lanserat en antifacklig kampanj som förutom att ha fel i sak dessutom är synnerligen larvig i sitt tilltal. Det sista drev jag med på twitter. Centerpartisten Oscar Sundevall svarade mig, och vårt twittrande avslutades med att han uppmanade mig att på annan plats (exempelvis här på bloggen) även mer i sak gå i svarsmål mot CUF:arnas krav, eftersom han hävdar att "erfarenhet och empiri talar för våra åtta konkreta förslag". Så då gör jag väl det då.
måndag, maj 10, 2010
Möjligen är CUF-basen pinsam, men han ändrar sig ändå inte
"Möjligen är jag pinsam, det är upp till andra att bedöma, men det innebär inte att jag ändrar ståndpunkt" skriver CUF:s ordförande Magnus Andersson i en kommentar på sin egen blogg. Bakgrunden är att Andersson utan att orka eller vilja ta till sig fakta i målet riktat skarp kritik mot Byggnadsarbetareförbundet som han menar håller sig med dubbelmoral. När han sedan får kraftfull och berättigad kritik för detta (se tex Laakso eller Alliansfritt Sverige eller följ kommentarerna på Anderssons blogg) eftersom han uppenbarligen inte riktigt haft koll på fakta (Byggnads har tvärtemot vad Andersson påstår agerat helt korrekt) så svarar han inte genom att ändra åsikt eller än mindre be om ursäkt, utan tvärtom försöka byta ämne och hålla fast vid kanske inte samma men åtminstone någon form av kritik av facket. Och det här är talande för hur den unga högern ser på löntagarnas egna organisationer.
tisdag, maj 04, 2010
Pricksäker Hanne Kjöller om en regering som verkar ha gett upp
Det speciella med svensk politik just nu är att borgerligheten för första gången sedan tsunamin har förlorat initiativet. Det är istället de rödgröna som sätter dagordningen, lägger förslagen och borgerliga regeringsföreträdare som opponerar mot dem. Hanne Kjöller reflekterar över detta i en läsvärd krönika på DN:s ledarsida idag.
söndag, maj 02, 2010
Är Anders Borg på väg från inne- till utelistan?
Jag får väl erkänna, men jag förstår verkligen hur man kan charmas av Anders Borg. Han är fövisso en rätt sopig finansminister, men som politiker är han faktiskt riktigt begåvad. Det är inget snack om att han är den mest spännande personligheten inom dagens borgerlighet, skillnaden gentemot vår i grunden rätt bleke statsminister är exempelvis slående. Därför har jag full förståelse för att han också åtnjuter någon form av personlig popularitet. Och därför tycker jag det var oerhört intressant att se honom göra en så blek figur som han gjorde mot socialdemokraternas Thomas Östros i kvällens Agenda.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)