fredag, augusti 31, 2007

Borgerlighetens värsta kritiker är en liberal

En av maktens skarpaste kritiker just nu är en fd folkpartist som skriver på liberala Expressens ledarsida. Aaron Israelsson satt så sent som förra årets i LUF:s förbundsstyrelse och han var redaktör för tidningen Liebling. För er bloggare där ute är han nog mest känd som ”kamikazepiloten” (bloggen numera endast öppen för inbjudna läsare, upptäcker jag när jag försöker länka) men nu har han som sagt gått och blivit ledarskribent. Och vi är nog många som hajat till över hans vassa och frispråkiga kommentarer.

Via Peter Andersson ser jag att Israelsson nu gör någonting väldigt välkommet – han inleder en granskning av den politik statsministerns fru Filippa Reinfeldt i egenskap av landstingsråd i Stockholms läns landsting faktiskt är personligen och direkt ansvarig för (läs hela texten här). Bakgrunden är mycket saker jag tidigare skrivit om här på bloggen – som förslaget att ta bort det extra stödet till sjukvården i utsatta områden (se här och här) samt den extra avgift på rullstolar och rollatorer som ska finansiera skattesänkningarna (se här).

Och det är ord och inga visor Israelsson levererar. "... [N]är hon [Filippa Reinfeldt] vid sällsynta tillfällen snackar politik är hon floskulös” skriver han och fortsätter: ”Hon vet inte om husläkarreformen gör vården dyrare eller billigare. Frågan om nio nedlagda närakuter bollar hon obekymrat vidare.Samma sak när landstinget nu torpederar kommunens satsning i förorterna genom att avskaffa extra anslag för de vårdcentraler som tvingas locka läkare med högre lön. Inte Filippas bord.

Israelsson påminner också om Reinfeldts gärning på sina förra arena, Täby kommun. ”Tidigare har Filippa Reinfeldt lyckats åla sig ur ansvaret för det kanske största politiska fiaskot moderata kommunpolitiker lyckats åstadkomma sen rösträtten infördes.I Täby kommun, när Filippa Reinfeldt var kommunalråd, fattades beslutet att privatisera Tibble gymnasium i strid mot elevernas, lärarnas och föräldrarnas vilja. Rektorn gör sitt livs klipp några år innan pension, Filippa Reinfeldt flyr fältet och förtroendet för borgerlig privatiseringspolitik träder in i en ny istid.”

Jag har tidigare ofta kritiserat den konformism som präglar borgerliga sympatisörer, inte minst på nätet. Expressens ledarsida utgör ofta ett välkommet undantag. Rekryteringen av Aaron Israelsson borgar för att det kommer att fortsätta vara på det sättet. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk…

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fredde här. Men du, är det inte lågt att kritisera frun för att komma åt mannen? Hur rimmar det med din feminism?

Johan Sjölander sa...

Nä du Fredde. Filippa R är en av Stockholms mäktigaste politiker - i egen kraft. Hon är ytterst ansvarig för sjukvården för cirka 1,5 miljoner människor. Och hon för en dålig politik, inte minst för förorternas medborgare.

Det är det vi kritiserar. Aaron och jag. Samt det faktum att hon alltför ofta slipper svara på frågor om just den egna politiken.

Jonas N sa...

Alltså, jag tycker väl egentligen att det är helt självklart att Alliansregeringens vassaste kritiker kommer från liberalt håll.

Dels brukar sådana vara betydligt vassare i sin förståelse och analys av politiken och dess möjligheter/brister. Och dels slippar man där inte det harmsna och självrättfärdiga vulgära skränet om att 'dom enda som är goda och rättvisa är ju vi, det har vi kongressbeslut på, dom borgerliga är ju onda, det har vi nämligen också beslut på' som man tyvärr får höra lite för ofta från den sidan.

Och för det tredje så är ju den mest relevanta kritiken mot regeringen just att den på dom allra flesta områden valt att acceptera (s)-modell av hur samhället bör se ut, och endast skruvat lite på några av dom otaliga juster-rattarna som har skapats politiskt.

Jonas N sa...

Sorry, ett 'inte' för mycket i andra styckets andra mening ovan.