onsdag, augusti 01, 2007

Reinfeldt tvålar på (inte till) i försvarsfrågan

Jag vet inte om någon märkte det, men nu har faktiskt statsminister Reinfeldt återvänt till världen och därmed också kommenterat vad som kan vara regeringens värsta politiska kris hittills, det inflammerade försvarsbråket mellan finans- och försvarsminister (han gjorde det till Ekot, se här). Och det är inte utan att det gamla smeknamnet ”tvålen” som Fredrik Reinfeldt enligt uppgift fick som muf-ordförande nu återigen dyker upp i minnet.

Svenskans ledarsida kommenterar faktiskt knivskarpt: ”Trots en föredömligt rak fråga från Ekots reporter fick man som så ofta intrycket att Reinfeldt inte känner särskilt starkt för någonting” skriver Lisa Bjurwald och avslutar underbart syrligt: ”Det hade varit betryggande att veta att även statsministern vill ha ett försvar som faktiskt kan försvara oss.”

Men det beskedet gavs alltså inte. Inte heller det omvända, att statsministern litar på sin finansminister. Taktiken verkar istället vara att spela ner det hela. Jag tror inte att det kommer att fungera. För finansministern handlar detta nämligen om den sista unsen auktoritet. Och försvarsministern kan faktiskt bara inte förlora denna strid - han skulle bara framstå som ett skämt.

Kanske är det därför Reinfeldt beter sig som en tvål. För att han någonstans förstår vilka insatserna är. Och oavsett hur han sätter ner fötterna kommer det innebära ett hårt politiskt slag mot någon av hans närmaste politiska allierade; Anders Borg och Mikael Odenberg.

Mer om detta skrev jag framförallt här men även här och här

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: