torsdag, augusti 23, 2007

Gå med i folkrörelsen mot de kränkta!

Det är rätt inne just nu, att raljera över att svenskarna känner sig så kränkta i tid och otid. Som vit heterosexuell medelklassman välkomnar jag verkligen denna debatt. På senare tid har det nämligen varit så svårt att hitta sätten man utan att framstå som okänslig eller brutal kan sätta dit de där muslimerna, homosexuella, funktionshindrade eller vilka de nu kan vara som inte kan ta lite vanlig humor.

Men kränkningsgrejen fungerar verkligen utmärkt. Ta mig tusan, den går till och med att använda mot snarstuckna feminsitkvinnor som inte fattar att en liten klapp i baken inte är så mycket att uppröras (flåt, känna sig kränkt) över. Herregud, se det som en komplimang, vet ja.

För det bästa med kränkningsgrejen är att man egentligen inte är taskig. Man är ju bara emot den där offerrollen den kränkta ta på sig. Herregud, slå tillbaka istället för att känna dig kränkt, kan man till och med lite uppmuntrande ropa (ok, det där sista gäller kanske inte muslimer, men ni fattar.) Och då blir det ju liksom deras eget fel. De kränkta. Att de känner sig kränkta.

Nä, nu ska de sättas dit. Och det är verkligen på tiden. För lite inspiration; kolla här, här, här eller här. Härligt med en folkrörelse som verkligen kan välja sina fiender!

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Joakim Hörsing sa...

Det sägs att en stor del av svenska folket inte förstår ironi, så du kanske lever en smula farligt...

Nåja du är ju ganska övertydlig med ironiska markörer, så du klarar dig nog.

Har själv varit på väg att skriva något likande. Du var först och välformulerad som vanligt.

gina sa...

Och vad händer med yttrandefriheten om alla åsikter måste passera genom PK-filtret av rädsla för att någon annars blir KRÄNKT? Sverige kommer att bli tystare.

Johan Sjölander sa...

Gina, jag kanske är askorkad. Men jag förstår inte vad yttrandefriheten tjänar på att det blir inne att håna utsatta människor som känner sig kränkta. Det, om något, är verkligen ett "håll käften"-budskap. Ju.

gina sa...

Yttrandefriheten tjänar inte på att man hånar (ditt ordval) de kränkta, däremot tjänar den på att att man inte tillåter att de kränktas upplevelse skapar någon sorts inofficiell norm för vad som är tillåtet och inte tillåtet att säga (i texter, konst etc.), tycker jag.