onsdag, augusti 15, 2007

Och ni kanske trodde att försvarsbråket var över…

En och annan kanske trodde att sommarens stora interna cirkus i den borgerliga regeringen skulle vara glömd när terminen började igen. I sådana fall är det nog bäst att tänka om. För frågan om försvarsanslagen kommer att leva vidare. Nu presenterar exempelvis ÖB nya uppgifter som pekar på stora underskott redan som det är, innan Anders Borgs tänkta ytterligare besparingar (se mer här och här).

Och det är klart att allt detta är en del av ett spel inför budgeten. Men det understryker också vilken prekär situation regeringen sitter i. För om Anders Borg backar från de besparingar han utlovade i Almedalen kommer det än mer framstå som att han fullständigt tappat greppet om statens ekonomi. Samtidigt som alternativet, att hålla fast vid finansministerns åsikt, innebär ett öppet krig inte bara med försvarsmakten utan också den egna försvarsminister och stora delar av det moderata partiet (för att inte tala om tunga opinionsbildare som exempelvis SvD:s ledarsida).

Jag börjar mer och mer tro att det är Anders Borg och finansdepartementet som kommer att gå förlorande ur den här historien. Och man kan tycka vad man vill om sakfrågan. Men i tider av börsnedgångar och befarade bostadsbubblor skulle jag känna mig tryggare med en regering som hade koll på slantarna och visste vad den gjorde.

Mer om försvarsbråket skrev jag tex här.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Fredde här. Putin upprustar. Sverige har inget försvar.