fredag, augusti 31, 2007

Fortsatt underkänt för regeringens politik

Trots att andelen osäkra väljare ökar något bekräftar Synovate Temos augustimätning det vi sett en längre tid nu. Väljarna har övergett alliansen och stödjer istället oppositionen. Mer än tio procentenheter skiljer mellan blocken, och samtliga borgerliga partier har backat sedan valet (mest av dem centerpartiet.) Läs mer här och här.

Att dagens opinionssiffror innebär ett automatiskt regeringsskifte om dryga tre år kan man naturligtvis inte säga säkert. Mycket vatten kommer att rinna under broarna innan dess. Däremot säger de oss något annat. Det historiskt stora tappet visar att det inte var den politik som nu kommer ut väljarna hade väntat sig. Att det är centerpartiet – alliansens högerytter – som förlorat mest understryker detta.

Väljarna vill inte ha högerpolitik. Därför gillade de budskapet från de ”nya” moderaterna. Och därför är de nu besvikna. Så tolkar jag det hela. Men läs för allt i världen gärna ”Klaus-Dieter Fliik” på The badlands Hyena kommentera saken för ett annat perspektiv. Löjligt roligt.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger som Göran Skytte, folk är idioter.

Anonym sa...

Det kan ju vara medievindarna också. Fram till valet hade Alliansen stark medvind. Efter valet var det roligare att såga allt de gjorde och motvinden har hållit i sig i nästan ett år. Nu har det varit ganska lugnt några veckor och rapporteringen har blivit neutralare; kanske kommer det en ny period av medvind?

Anonym sa...

Håller med Mikael. Medias negativa bild samt tendensen att gnälla på högern i allmänhet tror jag spelar roll.

Tobias sa...

Tänka sig att vänstern tror att man vinner så lätt. Det är väldigt intressant. "Folk vill inte ha högerpolitik", var det därför dom inte röstade på sossarna förra valet må tro? ;)

Jag tycker det är intressant hur mycket vänstern försöker skilja sig från högern i frågor som dom skulle gjort något väldigt liknande i. Som till exempel att skära ner på försvaret eller att avskaffa värnplikten. Skillnaden är väl att högern vågar och vänstern fegar. Både vänsterpartiet och sossarna vågar inte föra sin anti-rojalistiska punkt i sitt program, varför?

Jag tror inte det är högerpolitiken som är problemet, utan att folk faktiskt gör något. Det mesta som sossarna gjort de senaste åren är marginellt. Först klagade man på nystartsjobben, nu ser man förtjänsten av det. Men man påstår att jobben ändå skulle komma, och att det var till följd av socialdemokratisk politik. Är dom sossarna ens medvetna om att dom ljuger, eller tror dom verkligen på det dom säger? Visst har vi högkonjunkturen att tacka. Men det märks ju att sossarna inte kan hushålla med pengar.

Håller med Mikael och poängterar att en ny partiledare i Sossarna säkert gjorde sitt, skandalerna och annat. Men svenskar har dåligt minne. Det är ju därför dom fortfarande tror att vänstern står på dom svagas sida. Jag bor i Botkyrka och Mona Sahlin borde väl veta att de satsningar hon gör uppväger mycket de besparingar man gjorde här. Inte för att jag tycker att det är dåligt, men lite oärligt är det. Mona är en fifflare, helt klart.