tisdag, augusti 14, 2007

Och statsministern pratar inte med de arbetslösa…

När statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserade oppositionsledaren Mona Sahlins val av plats för sitt sommartal sa han till TV4: ”Jag talar till dom som jobbar. Och hon talar oftast till dom som inte jobbar” (se själv här, en bit in i inslaget). Förutom att vara ett extremt föraktfullt uttalande mot boende i Botkyrka från en man som vill vara ”hela folkets statsminister” visar det också på en människosyn som provocerar. För är det inte just de som är arbetslösa vi ska tala med, om vi vill förstå arbetslösheten och även komma till rätta med den?

Jag påminns nu om det häpnadsväckande uttalandet igen. För ingen kan ha missat att diskussionen om sjukskrivningarna är den kanske hetaste just nu. Bägge de stora stockholmstidningarnas debattsidor upptogs i morse av den frågan; läkaren Jörgen Herlofson skrev på DN-debatt att ”[u]tsatta lämnas åt sitt öde när staten sparar pengar på vård med låg status”, och på SvD Brännpunkt vittnade Johanna Nilsson om sina egna erfarenheter av utbrändhet.

Men den moderate minister som ansvara för frågan lyssnar inte. Istället gömmer hon sig bakom myndighetens bedömning och försöker slingra sig (se SvD här). Trots att socialstyrelsen erkänner att de inte har vetenskapligt på fötterna med de nya riktlinjerna, trots att det i mitt tyckte finns så oerhört mycket politik i detta. Och trots att behovet av att faktiskt lyssna på de som faktiskt är drabbade är så oerhört stort.

Men så kanske det är i dagens Sverige. Statsministerns talar inte med de arbetslösa. Och socialförsäkringsministern lyssnar inte på de sjuka. Kanske de där opinionssiffrorna inte är så märkliga, när allt kommer omkring?

Läs mer här, här, här och här

UPPDATERING: Bara någon timme efter att jag postat detta inlägg kommer nya bud. Nu verkar det som om socialstyrelsen själva backar från det förslag den moderate socialförsäkringsministern i princip försvarade (se här och här). Det talas om att inte ha varit tillräckligt tydliga, missförstånd och onödig oro. Gott så. Har myndigheten gjort fel ska de naturligtvis erkänna det. Bilden av en empatilös regering kommer de dock få svårt att tvätta bort. SLUT PÅ UPPDATERING.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

22 kommentarer:

Monika sa...

Hej
Jag reagerade också på statsministerns uttalande och på att så gott som ingen tog upp det efteråt. Programledaren för nyhetsmorgon tog upp det, men det blev ingen vidare respons från panelen. Har de resignerat kanske..

Anonym sa...

http://uk.youtube.com/watch?v=-ePhJCiczX0

Mikael sa...

"För är det inte just de som är arbetslösa vi ska tala med, om vi vill förstå arbetslösheten och även komma till rätta med den?"

Är det inte snarare de arbetande vi skall prata med och fråga hur de gjort för att få/behålla arbete? De arbetslösa vet väl inte hur de skall sluta vara arbetslösa; då skulle de ju gjort det.

Anonym sa...

Nu då sossarna är borta får man hoppas att nya regeringen blir ärligare angående hur man definierar "Arbetslöshet" i sin statistik.

Den gamla sosse-statistiken räknade ju bara med de arbetslösa som hade A-kasse-ersättning. Man ignorerade alla de andra arbetslösa som inte fick ersättning alls.

Man får hoppas regeringen blir lika ärlig som man är i USA. Där inkluderar statistiken ALLA som är arbetslösa och med arbetslöshet menas alla som är utan arbete men har aktivt sökt arbete minst en gång sista halvåret.

John Olsson

Grottolle sa...

Ja ja...Usa har ju hittat på en bra metod mot arbetslöshet. Dom bara startar några krig till.

Jag trodde att statsministern hade ansvar för hela Svenka befolkningen. Men det är tydligen fel. Jag tror det var många arbetslösa som trodde på Alliansen att dom kunde fixa fram jobb åt alla..Men nu är dom nog väldigt besvikna.

Anonym sa...

Grottolle: Visst, nu har det ju gått typ 10 månader sen nya regeringen klev in. Har dom inte fixat arbetslösheten, sjukskrivningarna, botmedel mot aids och fred på jorden än är det dags för regeringsskifte.
Har alla svenskar tålamod som en femåring?

Jonas N sa...

"[S]tatsministern har ansvar för hela befolkningen"

Ja du, Ola, annars är det väl precis tvärtom. Hela befolkningen som är frisk och sund har ansvar för sig själv först och främst!

Regeringen "fixar jobb åt alla"

Det hös ju tydligt att du gått på det mesta av sossedravlet och inte är i närheten av att bli ' avprogrammerad' ännu!

Det är arbetsgivare som skapar jobb, det ör dom nu i större usträckning än tidigare, men fortfarande finns det behov för fler.

Obs riktiga arbetsgivare skapar riktiga jobb. Motsatsen är politiskt beslutade men ej riktiga jobb, typ plussjobb, Ams-jobb. ännu en myndighet, handläggare ombudsman osv ..

Har du någonsin frågat en arbetsgivare varför han inte vill anställa ytterligare en person?

Tror du att han/hon skulle ljuga för dig då?

Eller sitter du bara och gnäller och drömmer om att du minsann 'förtjänar' att få det bättre, eftersom det bara är så! Och det är regeringen somskall fixa't!? Vad fixade den förra regeringen åt dig? Ännu en a-kasseperiod? Löften om framtida bidragsökingar? Annan låtsasverksamhet?

Nå, hur bra hade du det innan oktober 2006?

ilse-marie sa...

Grodorna hoppar ur Fredriks mun - men han verkar inte ens vara medveten om dem. Förmodligen därför att de speglar hans grundläggande människosyn. Uttalandet är skrämmande!

Grottolle sa...

Jonas...

Det är ju inte bara dom arbetslösa han skiter i. Utan även dom gamla och sjuka. Men klart det var lätt för han att före valet säga att det skulle bli så bra. Men än har vi inte sett ett jobb som inte konjeturen har fixat. Men vill han inte ens längre kännas vid dom som står utanför så är det ju bra att han sa det i Vaxholm.

Jonas N sa...

Grottolle, du bara hittar på.

Att försöka förmå fler att anställa är den enda metod som finns att hjälpa arbetslösa (mha politik).

Man kan förstås åka ut till förorten, lägga huve' på sné, och säga att det är så synd om er, jag vill att ni skall få högre/fler/nia bidrag. Men jag hävdar att det är raka motsatsen till att bry sig. Det är att använda ännu mer pengar till att skyla över redan begågna misstag.

Du är väl medveten om att Botkyrka är (och har länge varit) sossestyrt, och att de ganska stora problem som finns där samtiga är sprungna ur sossepolitik. Boendeformerna, soc., arbetsmarknad, integration utanförskap etc. Behöver du påminnas om att sossarna har byggt det landet du nu klagar så högljutt över att man har börjat reparera i något hörn?

Där kan du se hur det blir om naiva drömmare med socialistiska ideal får härja. Och kom inte och säg att du inte vet detta. Så ser det ut på många ställen där 'social ingenjörskonst' har provats, över hela världen.

Gamla och sjuka? Tycker du det är en bedrift att de tidigare regeringarna har gjort folket dubbelt så sjusom vilket jämförbart annat land som helst ... och samtidigt skrävlat om världens bästa sjukvård?

Jag är inte imponerad. Och det lär ta ett bra tag till innan det bara är sjuka som är 'sjuka'

Är du sjlv sjuk förresten, eller bara 'sjuk'? Du klagar nämligen ständigt på allt som inte är (s). Eller det kanske rentav är så att du har ett av dessa låtsasjobb som den förra regeringen var så angelägna om att skapa

Jimmy sa...

Kanske blev det inte så stor uppmärksamhet därför att det inte är någon nyhet. Så här sa Reinfeldt i partiledardebatten i juni i sin replik på Mona Sahlins anförande:

"Mona gör det som socialdemokrater ofta gör. Hon säger: Nu ska jag prata om jobben. Och så pratar hon inte om jobben, utan precis som vanligt talar hon om dem som inte jobbar. Jag förstår inte hur detta kan fortgå år efter år. Det är klart att man alltid kan ta som utgångspunkt att visa hur människor med små marginaler lever – det ska vi definitivt vara lyhörda för. Men det är aldrig jobb ni pratar om. Det är alltid detta. Ni går tillbaka till ersättningar till människor som inte jobbar och har sedan ingen som helst jobbpolitik."

Jonas N sa...

Jimmy, en ganska rättfram beskrivning av allt sosseprat i frågan. Det är bara lite synd att han inte säger precis samma sak nu!

Detta måste upprepas och upprepas! Folk är ju inte dumma, dom förstår givetvis sammanhangen om dom framställs klart och redigt! Mendå måste dom höra dom, lika ofta (och helst fler ggr) än allt bomullsvadderat snömos som dom hört sen barnsben!

Grottolle sa...

Jonas..

Som vanligt drog du bara en massa dravel. Du nämde inte ett jobb som Alliansen har skapat. Jag kan lova dej att jag jobbar och försörjer mej. Och jag jobbar åt ett privat företag oxå. Så några såna anklagelser tycker jag du inte ska komma med. Men jag som person har faktist vunnit på Alliansens skattepolitik.. Men så ego är jag inte så jag inte unnar dom som har fått det sämre under Alliansens tid vid makten ett dräglit liv. Det är ingen som har valt att vara Sjuk, gammal eller arbetslös.

Jonas N sa...

Olle

Alla jobb som nu kommit i näringsliv (och några som kommit i offentlig sektor) har är riktiga jobb. Konjunkturen hjälper till, och det hjälper även till att förtagen (speciellt dom mindre) nu inte är lika rädda för stolliga nya regler, avgiftshöjningar och -ändringar, att behöva betala fler sjukdagar, andra pålagor och påhitt etc.

Och om du har vunnit på alliansens politik är det ju alldeles utmärkt, då kan du ju visa lite solidaritet med dem du menar förtjänar mer av sådant. Inget som hindrar. Eller varför inte anställa någon som är arbetslös, om inte annat lite på deltid. Det är ju det hela gnället handlar om! Att göra nåt för dom arbetslösa ...

Grottolle sa...

Jonas. Ja du ser där. Inte ett jobb kunde du peka på annat än dom som konjekturen har fixat. Men vi ska vara glada för dom jobb som blir. Inget fel i det.
Men jag förstår inte varför vi ska sparka på dom som har det sämst stält i samhället. Jag har en granne. Han har jobbat 45 år i en gruva och är nu 84 år. Jag förstår inte varför ni i Alliansen måste försämra hans levnasvilkor. Jag tycker det är osmakligt av er.

Jonas N sa...

Jag vet inte om du är så värst läskunnig, Olle.

Företag anställer om dom tror att dom vinner på det. Och då får dom göra en riskbedömning. Med (s) vid makten kunde det komma stolleförslag vid varje budgetmangling med stollepartierna. Och det gjorde det också!

Alltså: Högre risk = lägre benägenhet att anställa, dvs färre jobb.

Nu har den risken minskat lite under en fyraårspeiod. Genast ökande benägenheten att anställa. Det är ett bra mått på hur skadlig (s) politiken har varit. Tom i en högkonkunktur avstod företag från att anställa för att den politiska risken ansågs vara för stor.

Jag känner inte din granne, men på vilket sätt skulle Alliansen ha försämrat för honom!? (Och avstå gärna från att blanda ihop mig med Alliansen på något sätt, jag är bara ngt mindre kritisk mot den än mot det förra gänget av kleptokrater).

Jag tycker att det där mest låter som den vanliga snyftvisan man läser i kvällspressen. Och vad har hans yrke alls med något att göra?

Grottolle sa...

Men säg då något som Alliansen har underlättat för företagare. Att dom höjt arbetsgivaravgiften
för småföretag är det de du menar.

Ja vad har Alliansen försämrat för gamla, sjuka och arbetslösa. Har du inte följt med så mycket så du förstått det så löns det inte vi diskuterar det hela. Då vet du ju noll vad som har hänt Sverge.

Jag tog bara ett exempel med min granne för att du lättare skulle förstå. Men det var ju onödigt då.

Jonas N sa...

Olle

Du skriver om din grannes ålder, hur länge han arbetat, i vilket yrke, och sen hur 'osmakligt' du menar att Alliansen har försämrat för honom.

Om du hade ett uns av substans angående 'osmakliga försämringar' för honom får du allt prestera lite bättre.

Det värsta han verkar ha råkat ut för är att en självrättfrädig dumdryg sossesvamlare till granne, har blivit en förbittrad dito. Förvisso irriterande, men det var det innan också.

Angående 'förbtätrat för anställningar' får du läsa en gång till, och fattar du inte då fattar du helt enkelt inte. Kort sammanfattat är det inte regeringar som skapar jobb. Det är företagsamhet!

Angående andras försämringar, så har du hittills inte diskuterat något dirket. Bara hävt ur dig en massa frustration. Tex skrivt att regeringen borde 'fixa jobb åt alla'. Jo, tjena! Så mycket av världen har du förstått!

Roligast är nästan att du 'minsann fått det bättre' (och även din granne kanske!?) men tycker att det är bedrövligt, att detta egentligen gjort det sämre.

Jo nog är det så alltid. Det finns några få som faktiskt har fått det sämre iom valresultatet. Men dom allra flesta av dem är nog partisossar som spridit sina beskäftigheter försörjda av partiet eller skattebetalarna direkt, och vars möjligheter till att avlönat få ägna sig åt partipropaganda försämrats en aning nu. Gott så ...

På sikt kanske även din okunskapp minskar en smula. Men det lär ta tid oc hdet lär vara smärtsamt ett bra tag på vägen ...

Grottolle sa...

Alla som är sjuka, gamla och arbetslösa och dom med dåliga löner, Dom har ju inte fått någon skattesänkning men dom har fått höjda A-kasseavgift, Bilförsäkring; Högre ränter som höjer matpriserna Bensinskattehöjningar. Men det fins ju ännu mera men där har du då något som ca 2 miljoner i Sverge har fått försämringar av..
Men då är det ju konjeturen som gort att jobben ökar. Men tyvärr så är ju risken stor att dom minskar snart..Men vi får hoppas att konjeturen håller i ett tag till.

Jonas N sa...

Aha ... det var väl vad jag trodde!

Att din granne inte har fått skattesänkningar är alltså den osmakliga försämringen av hans levnadsvillkor som Alliansen genomfört!

Jojo, ja har hört liknande snyft många ggr förut .... :-)

Vid 84 år behöver han varken a-kassa eller betala fackavgift. Om räntorna stiger ökar ju avkastningen på hans sparande! Räntor sätts fö på marknaden, inte av regeringen, och inte heller matprier! Skärpning!

Bensinskatten är inte höjd ännu (peppar peppar), men trafikförsäkringen blir dyrare, ja! Hans boende kostnader har minskat, skatten om han jobbar lite extra likaså, och möjlighten att få lite hjälp hemma också.

Som jag skrev är jag ytterst tveksam till att din granne har fått det sämre (annat än gnället hos sin granne!)

Vidare så betalar inte varken sjukskrivna, arbetslösa eller pensionärer inkomsskatter, de lever på utbetningar från andras skatteinbetalningar! Glöm aldrig det! (Att det på pappret ser ut som där dras skatt på a-kassa, f-kassa etc är ovidkommande)

Om färre behöver leva på andras inebtalningar kan skater sänkas, och (tex) anställningar göras mindre dyra! å att ännu färre behöver vara utan jobb. Det är rätt riktning, men ändå bara små steg. Klagosången från LO eker dock i skyn. Dom är väl rädda för att medlemmarna, de med jobballtså, ser att en bättre förd poltik kan ge oerhört mycket (efterskatt) mer än nästa stora avtalsröresle om 1½ åe (efter skatt). Det borde dom vara för att de har aldrig brytt sig om att vilja minska de arbetandes sattebörda!

Angående jobben verkar du fortfarande inte förstå vad det handlar om:

En anställning är ett affärsbeslut, och vid dålig arbetsmarkadspolitik tom ett investeringsbeslut iom att man måste räkna med att 'sitta med den' under lång tid.

Om riskerna med investeringar bedöms för höga blir de inte av. Dåliga (opålitliga) politiker utgör höga risker (läs: s+mp+v). Nu minskade dessa risker och anställningar ökade näsn direkt. Det är inte regeringens förtjänst direkt, det är konsekvensen av att den förra bedömdes vara så latent farlig för ffa mindre företag. Läs och lär! Bjäbba gärna inte om 'regerigen borde fixa jobb åt alla'!

Många av dom 2 miljoner du nämner är ju just sådana som förra regeringen ville gömma undan för att dölja att den inte (heller) kan skapa jobb!

Ola

Har tanken aldrig slagit dig att ett riktigt arbete 'skapar pengar', medans en politiker som säger att det 'behövs pengar' för att 'fixa jobb' ju bara säger att han vill förbruka andras pengar för att visa sig präktig!?

Konjunktur sätts fö. inte heller av regeringar. Det enda de kan och borde göra är att se till att hindren för att många jobb skapas som sedan genererar pengar (och skatt) är så låga som möjligt, såväl i hög- som i lågkonjunktur!

Den politiker som säger att han kan fixa sådant snackar strunt! OCh du skall veta att det snackas mycket strunt inom det politiska ...

Hör du själv dit kanske?

Grottolle sa...

Så det blev inte höjd bensinskatt där du bor då vid nyår..Trodde du bodde i Sverge. Ränterna höjs ju beroende på den politik som förs. Du menar då att dom som är gamla ska inte ha några pengar utav det dom betalat in i skatt när dom jobbade. Men du har nog inte provat jobba med ett tungt jobb efter som du tror att du kan jobba hur länge som till 100 år.
Men det är tur att Svenka folket har vaknat nu..Tror nog inte det blir många månader till som vi har den här Alliansen. För dom tre småpartierna i Alliansen kommer om dom inte hoppar av att ramla ut från riksdan vid nästa val.

Jonas N sa...

Ola, du har rätt, bensinskatten har redan höjts en gång. Det blir dryga hundralappen per år för en normalbilist. Men visst suger det. Jag är rädd för att det kommer komma flera pga sk 'klimatskäl' vilket vore lika illa!

Räntan sätts fortfarande av marknaden och en oberoende riskbank. Det är precis tvärtom som du säger. Speciellt förra regeringen ville gärna påverka räntorna i syfte att få politiken att se bättre ut. Men om man är 84 och skött sig så är höga räntor bra för att det ger bättre avkastning på ens sparande (som bör vara positivt vid den åldern, speciellt efter en lång yrkeskarriär dessutom)

Du vet inget om vilka jobb jag har har haft, eller vad jag tror om hur länge jag kan jobba. Poängen är dock att jag jobbar för att minska vara utsatt för politikens nycker. Dem du verkar vara så störd av nu sen 10 månader tillbaks (men tydligen inte alls innan!?)

Om du tror på ett regeringsskifte då har du inte förstått mycket av politiken. Men det var ju iofs mitt intryck hela tiden!